SARAJEVO Razmatrat će se i dopis Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi

Sjednica VSTV-a BiH: U fokusu prioriteti u radu za prvi kvartal 2020. godine

Predviđena su imenovanja zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva USK, kao i stručnih saradnika općinskih sudova

Fena
21.01.2020 14:17

VSTV: Dvodnevno zasjedanje

Foto: Arhiv "Avaza"

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 22. i 23. januar redovnu sjednicu na kojoj bi se, između ostalog, trebao razmatrati dopis Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) - Misije u Bosni i Hercegovini.

Radi se o dopisu kojim je zatraženo da se Misiji OSCE-a u BiH omogući pristup svim materijalima razmatranim u sklopu sjednica VSTV-a BiH u posljednjih deset godina, potvrđeno je za Fenu u Misiji OSCE-a.

Inače, Misiji OSCE-a u BiH od 2018. godine odobren je pristup svim materijalima sa sjednica VSTV-a.  

Na dnevnom redu dvodnevne redovne sjednice su i prioriteti u radu tog regulatornog tijela za prvi kvartal 2020. godine.

Prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTV-a trebali bi razmatrati Informaciju Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije u VSTV-u BiH.

Kako je planirano, članovi VSTV-a bit će informirani o sastancima s najvišim sudovima u BiH u vezi s novom bazom pravnih stavova najviših sudova u BiH ("e-sentence").

Istovremeno bi se trebali očitovati o Izvještaju o radu Stalne komisije za edukaciju i Centra za sudsku dokumentaciju za 2019. godinu.                                             

  • Planirano i usvajanje liste standarda efikasnosti sudova
    Planirano i usvajanje liste standarda efikasnosti sudova Foto: Arhiv "Avaza"

Ostatak dnevnog reda odnosi se na razmatranje Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca, kao i na ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija za 2019. godinu, uključujući iniciranje postupka ocjenjivanja rada glavnih tužilaca i predsjednika sudova, čiji rad ocjenjuje VSTV BiH, odnosno inicijativu za izmjenu načina ocjene ažurnosti rada u sudovima.

Kada se radi o procesu imenovanja, predviđena su imenovanja zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kao i stručnih saradnika općinskih sudova u Mostaru, Livnu, Zavidovićima, Tuzli i Zenici te sudije Osnovnog suda na Sokocu.

Planirano je i usvajanje liste standarda efikasnosti sudova, kao i odabir predstavnika za formiranje stručnog tima za validaciju odgovora Upitnika o neovisnosti i odgovornosti pravosuđa (ENCJ) te donošenje odluke o dopuni Odluke o formiranju radne skupine za izradu strategije za alternativno rješavanje sporova.

Tagovi

VSTV Misija OSCE

Komentari

NA VRH