NOGOMET

Edin Džeko: Nazivali su ga klocem i šljivotresom, a danas je jedan od najvećih napadača na svijetu

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercgovine član je Rome iz Rima

Džeko: Kapiten BiH. Arhiv

Piše: J. A. / Avaz.ba

21.1.2020

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercgovine Edin Džeko član je Rome iz Rima. Rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu, a svoju nogometnu karijeru počeo je Željezničaru. Iako je pokazivao veliki talenat, Edina su neki navijači zanemarivali i potcijenjivali. Nazivali su ga klocem i šljivotresom, a danas je jedan od najboljih napadača na svijetu. 

Dijamant je za Želju debitirao 3. avugusta 2003. godine na utakmici protiv Žepča. Za "Plave" je odigrao 40 utakmica te postigao pet golova. 



Džeko u dresu Željezničara. FK Željezničar

- Za Željezničar sam debitovao u Žepču. Mislim da je rezultat bio 2:1 za Žepče. Trener Amar Osim priliku za igru dao mi je u 80. minuti. Sjećam se da mi je rekao: "Uđi, zabij dva gola i izađi". Nikad neću zaboraviti to vrijeme i osjećaj. Neopisivo je bilo nositi dres voljenog kluba. Prvi gol sam postigao u pobjedi protiv Modriče, bilo je 4:1 za Želju, a gol koji sam dao vjerovatno je jedan od najdražih koje sam dao u karijeri - izjavio je Džeko prije nekoliko godina za jedan od magazina FK Željezničar.

U Želji je igrao do 2005. godine, da bi sa 18 godina otišao u Češku. Nagovještaj Džeke kakvog danas gledamo na velikim utakmicama, javio se u Teplicama gdje je u samo jednoj sezoni odigrao 43 utakmice i postigao 16 golova. 

Džeko u Teplicama. Arhiv

Krajem sezone proglašen je najboljim strijelcem češke lige.  Ispostavit će se da će Teplice biti tek usputna stanica, ali i odskočna daska za ono što će tek uslijediti.

Feliks Magat (Felix Magath), sjajni njemački stručnjak, odlučio je Džeku dovesti u Volfsburg. Transfer koji je te 2007. godine iznosio četiri miliona eura za njemački klub, ali i za bh. napadača bio je pravi pogodak.


Džeko s Volfsburgom bio prvak Njemačke. Arhiv

Već naredne sezone, Džeko je zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem i Grafiteom odveo svoj tim do titule prvaka Njemačke. U četiri sezone, koliko je proveo na Volkswagen Areni, Dijamant je ubilježio 142 nastupa, postigao 85 golova i asistirao 36 puta.




Činilo se da engleski skauti nikad ne spavaju, pa je veoma dobra igra mladog Sarajlije privukla stručni štab velikog Mančester sitija. Prelazak Džeke iz Volfsburga u Siti za 35 miliona eura postao je najskuplji transfer u historiji Bundeslige.


Engleski mediji su danima pisali o novoj uzdanici Mančester sitija, a navijači očekivali da će im Džeko svojim golovima vratiti sve. Na njegovu sreću, debi u dresu "Građana" doživio je 15. januara 2011. u pobjedi protiv Vulverhemptona 4:3. To što je bio asistent kod trećeg gola, bila je dobra podloga za dalje. Fudbaleri Mančester sitija tada su preuzeli vodstvo na tabeli engleskog prvenstva. Svoj prvi gol u najjačoj engleskoj ligi postigao je 25. aprila 2011. u pobjedi protiv Blekburna, a sljedećeg mjeseca s "Građanima" osvaja Premijer ligu.

Džeko: Osvojio Premijer ligu s Mančester sitijem. Arhiv

Tokom četiri godine provedenih u Engleskoj, Džeko je obarao mnoge rekorde pa je često proglašavan nogometašem mjeseca Premijer lige. Sa "Građanima" je osvojio dva naslova prvaka Engleske, FA kup, Liga kup i Super kup.

Nako četiri godine provedene u Engleskoj, u avgustu 2015. godine Džeko je prešao u Romu. Vrijednost transfera iznosila je 18 miliona eura, plus bonusi.

Džeko je već 14. avgusta 2015. odigrao prvi meč u dresu Rome i to u susretu sa Seviljom. Sarajlija je već u četvrtoj minuti zakucao loptu u mrežu protivnika. Tu nije bio kraj, nego tek početak jer je u finišu prvog poluvremena postigao drugi gol. Utakmica je završila rezultatom 3:0 za Romu, a iako treći gol nije postigao, Džeko je asistirao Rađi Naingolanu (Radja Nainggolan) koji je lako savladao golmana Sevilje.


Džeko: Trenutno nosi dres Rome. Arhiv

Džeko je u redovima Rome zadužio dres s brojem devet, a uskoro je bilo jasno i zašto je upravo ovo njegov sretan broj. 

Naime, kada je 2007. iz Teplica prešao u Volfsburg, na krilima iste "sretne devetke" postavio je temelje igre koju danas pokazuje. Nakon veoma dobrog debija nizale su se dobre i one manje dobre partije, pa je Džeko često nailazio na oštre kritike italijanskih navijača. Ipak, ni u jednom momentu nije bilo govora da će da napusti Rim, naprotiv, u svojim izjavama često naglašava da želi igrat u Romi i da, bez obzira što igra na poziciji napadača, želi igrati za tim.

- Dok sam igrao u Željezničaru sanjao sam da igram za Milan. Poslije osvajanja titule s Volfsburgom bio sam blizu prelaska, ali me Nijemci nisu pustili. Na svu sreću, karijera mi je bila dobra pa sam sada u Romi i sretan sam tu - rekao je Džeko svojevremeno za  italijanske medije.

Što se reprezentacije tiče, Džeko je u državnom dresu debitirao 2. juna 2007. godine protiv Turske kada je postigao i prvi gol za "Zmajeve". 

Do sada je odigrao 107 utakmica i postigao 58 golova te je bio jedan od najzaslužnijih za reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014.   


Džeko: Kapiten BiH. Arhiv

U avgustu 2014. godine, Džeko nasljeđuje kapitensku traku od Emira Spahića, koji i danas nosi. Džeko je trenutni rekorder nacionalnog tima po broju nastupa i datih golova.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.