UMJETNOST

Nađa Papić izradila sliku "Avaz Twist Towera" od susama: Deset dana, sjemenka po sjemenka...

Susam, suncekrot, sjemenke bundeve, zrna kafe samo su neki od materijala koje koristi

Ručno rađene slike Nađe Papić. Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

21.1.2020

Ručno rađene slike Nađe Papić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Nađa Papić je 54-godišnja Sarajka, po zanimanju je mašinski tehničar. Svoje slobodno vrijeme provodi tako što izrađuje, najblaže rečeno, neobične slike od još neuobičajenijih materijala. Susam, suncekrot, sjemenke bundeve, zrna kafe samo su neki od materijala koje koristi.  

Na ideju da izrađujem ovakve slike došla sam kada sam slučajno naišla na sliku kontinenata koja je bila izrađena zrnima kafe, a kako sam umjetnička duša, htjela sam napraviti isto, međutim shvatila sam da bi slika puno ljepše izgledala izrađena manjim zrnima jer bi bila preglednija. I tako je počelo - priča Papić za "Avaz". 

Kako je kazala, ovo joj je ujedno i stres free terapija, a inspiraciju osim na internetu pronalazi i svuda oko sebe. 

- Kad ljudi vide moje slike uglavnom me oduševljeno pitaju odakle mi strpljenje za takvo nešto, ja im jednostavno odgovorim da me ovo smiruje - kaže Nađa. 




Izrada slika koje radi traje danima, a proces nije nimalo jednostavan.

- Najprije nacrtam objekat, označim boje slovima, i onda radim boju po boju na način što označeno područje premažem prozirnim lakom za nokte, potom čačkalicom jednu po jednu sjemenku redam, a onda to područje premažem bojom i prelazim na drugo - objasnila je Pašić.

Među brojnim svjetskim građevinama koje se mogu naći u Nađinoj kolekciji je i najveća zgrada na Balkanu "Avaz Twist Tower".

- Za izradu slike "Avazovog tornja" trebalo mi je oko 10 dana po nekoliko sati dnevno. Izrađivala sam je od zrna susama. Inače mi za manje zahtjevne slike treba oko pet dana - priča Pašić.

Slike kako kaže radi za svoju dušu, a rado ih i poklanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.