ZABRINJAVAJUĆE

Prim. dr. Nina Hrabač: Još nepoznato kojim se putem prenosi koronavirus

Cirkulira među životinjama kao što su mačke, šišmiši, kamile

Koronavirusi spadaju u veliku grupu virusa coronaviridae. Ilustracija

Piše: Z. Karić / Avaz.ba

22.1.2020

Novi koronavirus, detektiran kao 2019-nCoV, koji hara Kinom i kojim je do sada inficirano više od 400 ljudi, većinom u kineskom gradu Vuhan, a prijavljeni su i smrtni slučajevi, u Bosni i Hercegovini još nije zabilježen.

Prema riječima prim. dr. Nine Hrabač, specijaliste infektologa, koronavirusi spadaju u veliku grupu virusa coronaviridae, to su RNK virusi skloni brzim mutacijama. Cirkuliraju među životinjama kao što su: mačke, šišmiši, kamile...

- Koronavirusi kod ljudi uzrokuju upalu pluća koja se manifestira povišenom temperaturom, otežanim disanjem, kašljem. Liječenje ove bolesti je simptomatsko, što znači da se daju lijekovi za obaranje povišene temperature (antipiretici), kod kašlja antitusici. Preporučuju se odmor, mirovanje i unos dosta tečnosti – kaže dr. Hrabač.


Dr. Hrabač: Koronavirus uzrokuje upalu pluća. Avaz

Bolest se, dodaje, prenosi sa životinja na ljude, ali je potvrđeno da se prenosi i s čovjeka na čovjeka. Ono što je važno napomenuti, ističe dr. Hrabač, jeste to da postoje još nepoznanice oko toga kako se virus prenosi: putem zraka, kontakta sa zaraženim životinjama ili konzumiranjem zaraženog životinjskog mesa.

- Najveća opasnost je u avionskom saobraćaju. Zbog toga su u nekim zemljama već provedene neke mjere kako bi se smanjilo širenje virusa. Virus se može pojaviti svugdje u svijetu, ali kod nas je trenutno manja mogućnost jer Kinezi putuju ka drugim svjetskim destinacijama – navodi dr. Hrabač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.