SARAJEVO Održana sjednica Stručnog kolegija

Galić: Dodatno ojačati Graničnu policiju BiH u graničnoj kontroli

Galić potencirao da se izvrši maksimalno angažiranje postojećih ljudskih i tehničko-materijalnih kapaciteta s ciljem suzbijanja ilegalnih migracija

Fena

Istaknut nedovoljan broj policijskih službenika

Foto: GPBiH


Sjednica Stručnog kolegija Granične policije (GP) BiH, na kojoj su direktor GP-a BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić te rukovodioci osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH i savjetnici direktora razgovarali o stanju u području granične sigurnosti i budućim aktivnostima, održana je u Sarajevu.

Konstatirano je, kako je uprkos korištenju svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta ove policijske agencije potrebno dodatno jačanje GP-a BiH u graničnoj kontroli i nadzoru državne granice na istočnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Direktor Galić potencirao je da se izvrši maksimalno angažiranje postojećih ljudskih i tehničko-materijalnih kapaciteta s ciljem suzbijanja ilegalnih migracija, odnosno sprječavanja nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore, kao i sprečavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice.

  • Sa sastanka: Loša infrastruktura na graničnim prijelazima

    Sa sastanka: Loša infrastruktura na graničnim prijelazima

    Foto: GPBiH


Za konkretniji odgovor na problem ilegalnih migracija potrebne su, kako je istaknuo, izmjene Zakona o graničnoj kontroli, Zakona o strancima, Zakona o azilu i propisa kojima bi se policijskim službenicima dale veće ovlasti i povećale mogućnosti preraspoređivanja i angažiranja službenika na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Kao osnovni problem za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija istaknut je nedovoljan broj policijskih službenika, loša infrastruktura na graničnim prijelazima i nedostatak savremene specijalističke opreme, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Na sjednici je, također, naglašeno kako se od svih pripadnika GP-a BiH očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice, profesionalnost u radu, poštivanje zakonskih propisa, dosljedna borba protiv korupcije, veće prisustvo na terenu, dosljedniju kontrolu nad radom policijskih službenika od strane njihovih rukovodioca, te blagovremena razmjena informacija na svim razinama, navodi se u saopćenju.

Više o temi Granična policija

NA VRH

Podijeli članak na