UPOZORENJA

Zrak i dalje vrlo nezdrav, Ilijaš i Tuzla najzagađeniji

Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva

Indeks kvaliteta zraka u Tuzli u 14 sati iznosio 213. Arhiv

Avaz.ba/ Fena

22.1.2020

Prema podacima sa mjernih stanica u 14 i 15 sati, u Federaciji BiH je najlošiji kvalitet zraka u Ilijašu i Tuzli, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 258 i 213 i vrlo je nezdrav, a zatim u Zenici, Sarajevu i Visokom, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 208, 206 i 203 i također je vrlo nezdrav.

Zbog ovakve situacije u vezi s kvalitetom zraka, iz "Ekoakcije" navode kako je kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguće značajno pogoršavanje simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. 

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.


Pojačani simptoma i intenzitet bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih puteva. Arhiv

U Jajcu je kvalitet zraka, također, nezdrav, a indeks kvaliteta zraka u 14 sati iznosio je 187, kao i u Lukavcu, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 158.

U takvoj situacija s kvalitetom zraka, moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali mogli bi početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. 

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljenmonoksida (CO). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.