SUD BiH Postupak protiv bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH

Suđenje Mahmuljinu: Dokazi odbrane o nepostojanju efektivne kontrole

Odbrana je uložila više od 200 materijalnih dokaza

Avaz.ba / Birn
22.01.2020 16:31

Mahmuljin: Nastavak suđenja 5. februara

Foto: Arhiv "Avaza"

Odbrana Sakiba Mahmuljina uložila je materijalne dokaze kojima želi dokazati da optuženi nije imao efektivnu kontrolu nad Odredom “El-Mudžahidin”.

Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH, optužnica tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Odbrana je uložila više od 200 materijalnih dokaza, koji se odnose na pravila, propise i naređenja, te nadležnosti, službu vojne bezbjednosti, 35. diviziju ABiH, te sam Odred. Branilac Nermin Mulalić kazao je da se dio dokumenata odnosi na izvještavanje i postupanje prema ratnim zarobljenicima.

- Ovi dokumenti su vezani za, prema mišljenju Odbrane, nepostojanje kontrole generala Mahmuljina prema Odredu ‘El-Mudžahidin’ - rekao je Mulalić.

Odbrana je u dokaze uložila i Dejtonski sporazum, gdje se, kako je kazao Mulalić, definira status stranih državljana na teritoriji BiH bez obzira da li su bili pod nečijom efektivnom kontrolom.

  • Odbrana je u dokaze uložila i Dejtonski sporazum
    Odbrana je u dokaze uložila i Dejtonski sporazum Foto: Arhiv "Avaza"

Tužilac Sedin Idrizović je prigovorio na relevantnost većine dokaza. On je rekao da ne vidi kako iz brojnih uloženih propisa, naredbi, izvještaja i ostalih dokumenata proizlazi da Mahmuljin nije imao kontrolu nad Odredom i da nije bio obaviješten o kršenju humanitarnog propisa.

- Odbrana tvrdi da ako u tim dokumentima nisu spomenute povrede međunarodnog humanitarnog prava, znači da komandant za njih nije znao. To je pogrešno - ocijenio je Idrizović.

Branilac Mulalić je kazao da tužilac ne može iznositi prigovore relevantnosti koji se odnose na teze Odbrane, jer su dokumenti relevantni, samo što Tužilaštvo i Odbrana imaju različite poglede na njih. Idrizović je odgovorio da je želio da ukaže da sadržaj dokumenata ne odgovara okolnostima na koje se izvode.

Nastavak suđenja je 5. februara.

Komentari

NA VRH