SJEDNICA

Delegati Doma naroda PSBiH o zabrani osuđenicima da se kandidiraju na izborima

Ustavnopravna komisija utvrdila usaglašenost prijedloga s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe predloženog zakona

Dom naroda BiH. Avaz

Fena

22.1.2020

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici zakazanoj za sutra, trebali bi razmatrati izmjene Izbornog zakona kojima bi se ukinulo pravo da na izborima budu birane zbog ratnih zločina osuđene osobe.

Ustavnopravna komisija Doma BiH utvrdila je usaglašenost tog prijedloga zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe predloženog zakona.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se po hitnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona BiH na prijedlog delegata iz Kluba Hrvata Zlatka Miletića (Demokratska fronta - DF).


Sutra sjednica DN PSBiH. Avaz

Državni delegat predlaže da se Krivičnim zakonom uspostavi odgovornost za osobe koje negiraju genocid i ratne zločine te institucija koje donose odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odluke o imenovanju javnih objekata presuđenim ratnim zločincima, osuđenim pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

Tom zakonskom dopunom, pojašnjava Miletić, utvrdila bi se pravna i krivična odgovornost osoba koje negiraju ili ne prihvataju presude međunarodnih i domaćih sudova nadležnih za krivična djela ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Na dnevnom redu su i izmjena Zakona o plaćama i naknadama kojima bi se osiguralo povećanje plaće vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plaće.

Delegati bi trebali dati i svoj stav o nekoliko izvještaja, među kojima su godišnji izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. i 2018. godinu te Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja, kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva.

Pred delegatima su i inicijative koje se odnose na izmjene Ustava u skladu sa provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava te izmjena relevantnog zakonodavstva radi provođenja presude tog suda, dok je Miletić zatražio izmjene Zakona o VSTV-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.