STAVOVI

Tegeltija: Moramo se uzdržavati od teških riječi i mora postojati odgovornost svih strana

Opće pravilo treba biti da rješavamo ono o čemu se možemo dogovoriti, a da stvari o kojima nema konsenzusa ostavljamo za kasnije

Tegeltija: Ne postoji veliki entuzijazam na svim nivoima vlasti da se radi na ovim reformskim procesima. Avaz

Avaz.ba

23.1.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da način na koji je prenesena nadležnost u oblasti indirektnih poreza na nivo BiH nije dobar za Republiku Srpsku, te da nije postojao takav dogovor s međunarodnim finansijskim institucijama. 

Tada je moglo biti napravljeno bolje rješenje. Ključna pitanja su visina stope PDV-a, imamo li diferenciranu stopu i rok plaćanja PDV-a. RS je još 2012. godine predlagao diferenciranu stopu PDV-a, koja bi bila primijenjena na usku grupu najvažnijih proizvoda, a da opća stopa bude povećana za jedan posto. Iz Federacije BiH i institucija BiH nismo dobili podršku za to rješenje - naglasio je Tegeltija. 

On je rekao da je drugi prijedlog bio da za ljude koji nemaju redovno plaćeno zdravstveno osiguranje bude smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje, a da bude povećana stopa PDV-a za jedan posto i taj iznos sredstava doznačen fondovima zdravstvenog osiguranja.

- Vidjet ćemo postoji li za to konsenzus. Poslodavci traže da bude pomjeren rok plaćanja PDV-a i smatram da možemo napraviti model da svaki mjesec za određeno vrijeme pomjeramo rok plaćanja - istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, novi zakon o PDV-u, na kojem je rađeno i prije izbora 2018. godine, u završnoj je fazi izrade. 

- Zakonsko rješenje koje su pripremili eksperti zadržalo je jedinstvenu stopu od 17 posto. Svi moramo znati da će, ukoliko dođe do uvođenja diferencirane stope PDV-a, doći i do gubitka dijela prihoda. Svako pomjeranje stope PDV-a mora podrazumijevati da prihodi dođu do građana - rekao je Tegeltija za RTRS.

U interesu građana

On je najavio da će Vijeće ministara, vlade entiteta i poslovna zajednica formirati radnu grupu koja će proći kroz ključne teme kako bi parlamentu predložili zakon o kojem postoji konsenzus.

Zabrinjavajuće je da ne postoji dovoljan stepen spremnosti za razgovor. Bilo šta da predložite, postaje crno ili bijelo i prije razgovora o tome šta donosi jedno ili drugo rješenje. Opće pravilo treba biti da rješavamo ono o čemu se možemo dogovoriti, a da stvari o kojima nema konsenzusa ostavljamo za kasnije. Želim da Vijeće ministara bude tijelo koje će donositi odluke u interesu građana - poručio je Tegeltija. 


Tegeltija: Put BiH ka EU je jedan od prioriteta. Avaz

Govoreći o NATO-u, Tegeltija je istakao da se zna ko donosi odluke i da je RS usvojio rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

 - Nisam siguran da je spremna da je mijenja. Usvojen je Program reformi, a ne ANP. ANP koji je ranije predložen za usvajanje i Program reformi nisu isti dokumenti. Opozicija iz RS još ne može vjerovati da je napustila vlast na nivou BiH i sada želi da svu odgovornost prebaci na nas, što je vidljivo i iz njihovih tvrdnji o sporazumu s Turskom o nabavci naoružanja. Ovaj sporazum je davno usvojen, kada su oni bili vlast -  dodao je Tegeltija.

On je poručio da je put BiH ka EU jedan od prioriteta, izrazivši očekivanje da će BiH do samita EU u Zagrebu realizirati određeni broj kredibilnih mjera i da će za to dobiti podršku.

- Dogovorili smo se da će predsjednici vlada entiteta, zajedno s Vijećem ministara, odrediti ljude koji će se baviti samo procesom evropskih integracija. U vezi s tim postoji mnogo usaglašenih stvari i njih treba realizirati. Ne postoji veliki entuzijazam na svim nivoima vlasti da se radi na ovim reformskim procesima, ali postoji dovoljan broj ljudi koji može voditi uspješno put prema približavanju EU - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, BiH ne može sama riješiti migrantsku krizu, već je za to potrebna saradnja sa susjedima koje nije bilo u prethodnom periodu.

- Potrebna je i saradnja s međunarodnom zajednicom, iako se nećemo saglasiti s nekim njihovim prijedlozima jer imaju ambiciju da od BiH naprave spavaonicu za migrante bez obzira na to što oni žele da idu dalje. Migrantska kriza ima nekoliko aspekata - od humanitarnog do sigurnosnog. Ako nam mogu nekontrolirano preko granice doći migranti, tako mogu doći i svi drugi - upozorio je Tegeltija.

Osvrćući se na odnose sa susjednim zemljama, Tegeltija je rekao da su odnosi BiH s Hrvatskom i Srbijom bili u najmanju ruku čudni, navodeći da je najčudnije da takvu atmosferu nisu kreirali ni ministri inozemnih poslova, ni članovi Predsjedništva BiH i predsjednici.

Prema njegovim riječima, ti odnosi moraju biti popravljeni i riješena pitanja koja su jednostavna. 

- Potrebna je samo dobra volja da budu riješena. Moramo se uzdržavati od teških riječi i mora postojati odgovornost svih strana. Srbija i Hrvatska su naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri i oni moraju biti svjesni kolika je njihova vanjskotrgovinska razmjena s nama i da ne pravimo ono što se dešava na granici s Hrvatskom, gdje su naši gradovi blokirani i ne mogu da funkcionirati - naveo je Tegeltija.


Bolja komunikacija sa susjedima

On je naglasio da treba riješiti pitanje granica i protoka robe, izražavajući uvjerenje da će ovaj saziv Vijeća ministara imati bolju komunikaciju sa susjedima.

Tegeltija je rekao da Hrvatska ne pokazuje raspoloženje za dobrosusjedske odnose kada je riječ o namjeri odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je najavio da će se 29. januara sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prilikom njegove posjete Mrkonjić-Gradu, te da će mu biti zadovoljstvo da Vučić bude u njegovom gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.