ZLOUPOTREBE

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora BKC-a Tuzla Semira Fejzića

Tereti se da je kršio odredbe Zakona o budžetima u FBiH i relevatnog podzakonskog akta te je držao i koristio nedozvoljene fondove od ostvarenih prihoda BKC-a Tuzla

Fejzić: Oštećen budžet Tuzlanskog kantona. Arhiv

Avaz.ba/ Fena

23.1.2020

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla Semira Fejzića (44) iz Tuzle zbog sumnje da je, obavljajući tu funkciju od početka 2012. do maja 2015. godine, počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju. 

Optužnicom se Fejzić tereti da je u ovom periodu kršio odredbe Zakona o budžetima u FBiH i relevatnog podzakonskog akta te je držao i koristio nedozvoljene fondove od ostvarenih prihoda BKC-a Tuzla od zakupnina za prostore, organiziranja manifestacija ili jednokratnih iznajmljivanja sala. 


Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu. Arhiv

Zaposlenicima je nalagao da takve prihode, u iznosu od oko 47.000 KM, koji nikada nisu evidentirani u poslovnim knjigama BKC-a kao vlastiti prihodi, ne uplaćuju na depozitni račun javnih prihoda budžeta TK, što je bila zakonska obaveza budžetskog korisnika. Novac od tako ostvarenih prihoda, koji nije uplaćen na jedinstveni račun trezora, tako je korišten za različite potrebe BKC-a Tuzla.

Na taj način je u spomenutom iznosu pribavio protupravnu imovinsku korist toj instituciji, a oštetio budžet Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.