SARAJEVO

Delegati nezadovoljni radom Pravobranilaštva BiH: Šta je s vojnom imovinom

Ko je i zašto omogućio da ovaj ratni zločinac Đukić dobije biračko pravo 2018. godine, pitao Bećirović

S današnje sjednice Doma naroda. M. Kadrić

Piše: S. M. / Avaz.ba

23.1.2020

Delegati na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu usvojili izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH. Delegat Munib Jusufović (SBB) kazao je da je nezadovoljan radom Pravobranilaštva kada je u pitanju rješavanje problema državne imovine, a iste zamjerke naveo je i delegat Denis Bećirović (SDP).

Dom naroda primio je k znanju izvještaj o provođenju općih izbora 2018. i izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Za je glasalo osam delegata, a protiv tri, dok je jedan bio suzdržan.

Delegat SDP-a Denis Bećirović podsjetio je da je 2018. godine CIK dodijelio biračko pravo presuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću, kojeg je Sud BiH osudio zbog masakra na tuzlanskoj Kapiji, a koji je pobjegao u Srbiju.

- Ko je i zašto omogućio da ovaj ratni zločinac dobije biračko pravo 2018. godine? Ko je u CIK-u kontaktirao Đukića? Ko je pripremio tu odluku prije usvajanja u CIK-u? Na koji način je uspostavljen kontakt s Đukićem, s obzirom na to da je on bjegunac od pravde, i je li podatke o tome dostavio nadležnim institucijama? Ako je moguće da i mi ovdje čujemo na koju adresu je Đukiću dostavljena odluka CIK-a od 28. avgusta 2018. godine – kazao je Bećirović.

Odgovarajući na pitanja, Stjepan Mikić je, u ime CIK-a, kazao da on nema pokazatelje te da se pitanja koja se odnose na Đukića trebaju dostaviti pismeno CIK-u.

- Ja samo mogu reći da, prilikom raspisivanja izbora, podnošenja kandidatske liste, naše provjere, ovjere kandidata, na sve se to mogu žaliti oni koji smatraju da je CIK napravio grešku. Provjeru naše odluke vrši Sud BiH. Kakvu god odluku Sud BiH donese, ako kaže da je žalba na našu odluku ispravna, on će nama naložiti kako da postupimo – kazao je Mikić.

Sjednica je završena nešto poslije 14:30 sati, a prije toga Dom naroda dao je saglasnost na ratifikaciju brojnih sporazuma, akata i protokola.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.