TUŽILAŠTVO BiH Navode optužbe dokazivat će pozivanjem skoro 60 svjedoka

Podignuta optužnica protiv Mileta Ujića za zločin protiv čovječnosti u Rogatici

Ubijeno je osam zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina su zapaljeni

Fena

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH

Foto: Arhiv "Avaza"


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mileta Ujića (69), koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Rogatice i okolice.

Optuženi se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade VRS, učestvovao u progonu civila.

U optužnici se navodi da je optuženi komandovao napadom na selo Kozadre, u kojem je lično i učestvovao, prilikom čega je od djelovanja topništva ranjeno skoro 20 civila, među kojima i maloljetna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni. Ubijeno je osam zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina su zapaljeni, a preostali civili odvedeni su u protuzakonito zarobljavanje i nakon toga protjerani i transportirani sa područja općine Rogatica.

Tijela osam ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identificirana nakon rata.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem skoro 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i sedam svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

NA VRH

Podijeli članak na