TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Mileta Ujića za zločin protiv čovječnosti u Rogatici

Ubijeno je osam zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina su zapaljeni

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. Arhiv "Avaza"

Fena

23.1.2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mileta Ujića (69), koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Rogatice i okolice.

Optuženi se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade VRS, učestvovao u progonu civila.

U optužnici se navodi da je optuženi komandovao napadom na selo Kozadre, u kojem je lično i učestvovao, prilikom čega je od djelovanja topništva ranjeno skoro 20 civila, među kojima i maloljetna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni. Ubijeno je osam zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina su zapaljeni, a preostali civili odvedeni su u protuzakonito zarobljavanje i nakon toga protjerani i transportirani sa područja općine Rogatica.

Tijela osam ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identificirana nakon rata.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem skoro 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i sedam svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.