SARAJEVO

Uber zahvalna njemačkom timu za osposobljavanje prihvatnog centra u Blažuju

U saopćenju za javnost Ambasade Njemačke navodi se da će ti radovi biti završeni krajem januara

Vrijedna ekipa. FENA

Avaz.ba

23.1.2020

Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uber (Uebber) primila je danas tim njemačke službe za tehničku i logističku pomoć "Technisches Hilfswerk" (THW), koji je u okviru volonterskog angažmana radio na mjerama osposobljavanja prihvatnog centra u Blažuju. 

- Drago mi je da će se ove mjere osposobljavanja prihvatnog centra završiti krajem ovog mjeseca i što je Njemačka time jasno poručila da želi rasteretiti institucije BiH kod smještaja za migrante. Zahvalna sam snagama THW-a koje su se dobrovoljno prijavile i dijelom ovdje provele božićni ili novogodišnji odmor da bi doprinijeli tome da se izbjeglice i migranti primjereno smjeste u Blažuju. Time su dali primjer svog civilnog i društvenog angažmana, koji se ne može dovoljno visoko cijeniti - rekla je ambasadorica Uber.

"Bundesanstalt Technisches Hilfswerk" je njemačka državna organizacija civilne zaštite i upravljanja u kriznim situacijama, koja se sastoji od volontera i zaposlenika u stalnoj službi u odjelu Saveznog ministarstva za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu.

Služba THW je od 21. novembra 2019., sa 50 dobrovoljaca, bila raspoređena u Blažuju.

Njemačka je više od milion eura stavila na raspolaganje za neophodne mjere osposobljavanja u Blažuju. To obuhvata snabdijevanje vodom i strujom, ugrađivanje sanitarnih instalacija i grijanja, kao i popravke na pojedinačnim objektima i krovovima.

U saopćenju za javnost Ambasade Njemačke navodi se da će ti radovi biti završeni krajem januara i međusobno usaglašeni s nadležnim bh. ustanovama i IOM-om.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je da je zahvalan timu THW-a za pomoć u osposobljavanju prihvatnog centra za migrante u Blažuju.

- Bosna i hercegovina nema finansijskih mogućnosti, ali ni dovoljno ljudskih kapaciteta da se nosi s tom vrstom globalnog izazova, odnosno migrantske krize. U tom smislu nam je dobrodošla svaka vrsta pomoći. Nama su potrebna sistemska rješenja, što podrazumijeva i saradnju s Evropskom unijom - kazao je ministar Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.