IZRAEL

Komšić u Jad Vašemu odao počast žrtvama holokausta i susreo se sa potpredsjednikom SAD

Svi mi koji smo bili svjedoci mračne strane historije, imamo obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima ljudskog zla i nasilja

Avaz.ba

23.1.2020

Komšić u Izraelu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine tokom Svjetskog foruma o holokaustu u Jerusalemu. Peti svjetski forum o holokaustu, na kojem su učestvovale brojne državne delegacije, održava se u Jad Vašemu.  

Tema ovogodišnjeg Svjetskog foruma bila je "Sjećanje na holokaust i borba protiv antisemitizma", a predsjedavajući Komšić je, uz još 40 svjetskih lidera, prisustvovao i komemoraciji, kojom je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Aušvica. Lideri su nakon toga obišli Memorijalni centar za žrtve holokausta "Jad Vašem" i polaganjem vijenaca u Sali sjećanja odali počast žrtvama holokausta tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjedavajući Komšić kazao je tokom konferencije da u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini, i dalje, nažalost, postoje elementi fašizma, protiv kojih se svi zajedno moramo boriti kako bismo budućim generacijama osigurali bolje okruženje za život.

- Holokaust je jedinstven zločin protiv jednog naroda – jevrejskog naroda. Najbrutalniji zločin prošlog stoljeća koji pamti ljudska civilizacija, koji je brižljivo planiran i proveden, ostavio je nezapamćene posljedice na jevrejski narod, ali isto tako i na čitav svijet. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu, nekim ljudima nije bila lekcija. Narod u Bosni i Hercegovini duboko suosjeća i dijeli sudbinu Jevreja. Narod Bosne i Hercegovine bio je u novijoj historiji žrtva genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja, što je odnijelo mnogo ljudskih života. Osjećam duboku tugu i suosjećam s žrtvama holokausta i jevrejskim narodom. Holokaust nikada ne smije biti zaboravljen - poručio je predsjedavajući Komšić te je dodao:

- Svi mi koji smo bili svjedoci mračne strane historije, imamo obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima ljudskog zla i nasilja. Sjećanje na žrtve holokausta, kao i na sve druge žrtve monstruoznih umova, nauk je novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštivanju i nebrizi za drugog i drugačijeg.

Predsjedavajući Komšić se tokom održavanja Foruma susreo sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom (Michael Pence).

Predsjedavajući Komšić jučer se sastao sa predsjednikom Izreala Ruvenom Rivilnom (Rueven Riviln).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.