PROCESI

Počelo suđenje najstarijim optuženicima u BiH, ukupno imaju 323 godine

"Ne čujemo ništa", upozoravali su Dobro, Dušanka, Vojko i Ratko Đokić u Kantonalnom sudu u Sarajevu skoro dvije godine

Kantonalni sud u Sarajevu: Đokići ne znaju ni zašto su optuženi. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

24.1.2020

U Kantonalnom sudu u Sarajevu nedavno je počelo suđenje najstarijim optuženicima u Bosni i Hercegovini. 

Riječ je o Dobri, Dušanki, Vojku i Ratku Đokić, kojima se sudi u predmetu "Pravda" za nezakonita knjiženja nekretnina u Kantonu Sarajevo i sistemsku korupciju.

Đokići ukupno imaju čak 323 godine! Ne postoji trenutno u bh. pravosuđu slučaj da se sudi osobama koje imaju više od 80 godina, osim Đokića u Sarajevu. Vojko ima 84, Dušanka 83, Dobro 79, a Ratko 77 godina.

Njima je suđenje u predmetu" Pravda" razdvojeno zbog bolesti.

"Ne čujemo ništa", upozoravali su Dobro, Dušanka, Vojko i Ratko Đokić u Kantonalnom sudu u Sarajevu, skoro dvije godine prije nego što je sudija Igor Todorović odlučio razdvojiti suđenje.

Da stvar bude gora, Đokići uopće ne znaju ni šta im se stavlja na teret, s obzirom na to da ne čuju i za praćenje sudskog procesa moraju imati slušna pomagala.

Tokom izjašnjenja o krivici još u januaru 2017. godine nisu se mogli samostalno ni izjasniti jesu li razumjeli optužnicu ni jesu li ili nisu krivi.

Krivicu su u njihovo ime negirali njihovi advokati, a Đokići su samo mahali glavama. Da je tako, utvrdio je Kantonalni sud tek u novembru prošle godine, kada je vještak potvrdio da Đokići ne čuju ama baš ništa.

Tako je trebalo skoro dvije godine da Sud i zvanično utvrdi da optuženima trebaju slušni aparati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.