PRES-KONFERENCIJA

Izetbegović: Moramo što prije formirati Vladu FBiH, OSA i SIPA u paketu

On je kazao da se SDA protivi prijedlogu SNSD-a da ova stranka dobije poziciju u Vladi FBiH

Izetbegović: Nema uvjetovanja. Avaz

Piše: M.Aš. - Al. Ti. / Avaz.ba

24.1.2020

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, pozvao je danas na hitno formiranje Vlade Federacije i ponovo pozvao Hrvatsku demokratsku zajednicu da predloži kandidata za predsjednika Federacije kako bi se vlast što prije formirala. 

Rekao je da ova SDA nikoga ne uvjetuje, pa ni Savez nezavisnih socijaldemorkata, kad je u pitanju imenovanje Senada Bratića na funkciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. 

Pozdravio je usvajanje zakona o plaćama i naknadama u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

- Time će se konačno osigurati povećanje plaća vojnicima i podoficirima, mislim da im osam godina nisu povećane plaće. To su vojnici i oficiri s najnižim koeficijentom plaće - kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH.

- Dokle god potpredsjednik SDA ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS je reducirana na protokolarne funkcije i dok god u vlasti RS nema ministara iz SDA, takvi prijedlozi neće imati kredibilitet - kazao je.

Izetbegović je kazao da SDA ništa ne uvjetuje, osim poštivanja dogovora.

- Bio je jasan dogovor da ćemo imati konsultacije kod imenovanja desetog ministra. Nije ispoštovan dogovor. Sve što tražimo je da se poštuje dogovor. Imenovanje direktora OSA-e i SIPA-e morat će ići u paketu. Državna agencija za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosna agencija moraju ići zajedno – poručio je predsjednik SDA.

Izetbegović je najavio da će naredne sedmice biti poznata imena ministara SDA u novom sazivu Vlade KS te da će se voditi računa o kvalitetu ponuđenih kandidata za ministarske pozicije.

Pozvao je na hitno okončanje procesa formiranja vlasti na nivou FBiH.

- Ponavljamo poziv HDZ-u da bez odgađanja predloži predsjednika Federacije BiH, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade FBiH. Izborni zakon koji je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i njegovu reformu ne treba vezivati s formiranjem Vlade FBiH. Podržavamo izmjenu strukture Vlade FBiH i nova ministarstva, što podrazumijeva osnivanje novih i spajanje postojećih ministarstava kako bi se poboljšala funkcionalnost izvršne vlasti - napomenuo je Izetbegović.

Pozvao je još jednom na postizanje dogovora koji će omogućiti održavanje izbora u Mostaru ove godine i konačno na formiranje nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo.

- To je izraz demokratske volje građana, iskazane na proteklim općim izborima. Treba vidjeti brojeve glasova, što osigurava političku stabilnost i omogućava prevazilaženje cjelogodišnjeg zastoja i snažan razvoj Kantona Sarajevo - rekao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.