OTKRIVAMO

Program i ulaznica s Koševa iz 1967. prodati za 3.000 funti

Ni danas, 53 godine kasnije, niko zvanično ne može potvrditi tačan broj original primjeraka koji je odštampan

Piše: M. Dakić / Avaz.ba

26.1.2020

Faksimil programa i ulaznica - Avaz
Predstavljeni igrači Mančestera - Avaz
Igrači FK Sarajevo koji su nastupili protiv Mančestera - Avaz
Izjave asova pred historijsku utakmicu - Avaz
Kompletna ekipa FK Sarajevo - Avaz

Sredinom decembra prošle godine na aukcijskoj internet-stranici Ebay prodat je original program s utakmice tadašnjeg Kupa šampiona između FK Sarajevo i Mančester junajteda odigrane 15. novembra 1967. godine na stadionu Koševo.


Prvi meč

To je bio prvi meč drugog kola tadašnjeg Kupa šampiona, a drugi je odigran 29. novembra u Mančesteru. Svih ovih godina na aukcijskim internet stranicama, a i običnim koje se bave prodajom, ne samo programa nego i ostalih fudbalskih rariteta, moguće je bilo, a i danas se može naći kopija ovog programa, ali ne pamti se da je original ikada bio ponuđen na prodaju.

Osnovni razlog je što je odštampano samo nekoliko primjeraka ovog raritetnog programa prije same utakmice i podijeljeno u loži starog stadiona Koševo.

Ni danas, 53 godine kasnije, niko zvanično ne može potvrditi tačan broj original primjeraka koji je odštampan te daleke 1967. godine za ovu utakmicu, jednu od najvećih i najznačajnijih u historiji FK Sarajevo. Ovaj program je ujedno, uz program Mančester junajteda u gostima 1968. godine protiv Estudijantesa iz Buenos Ajresa, zvanično proglašen kao najrjeđi i najvredniji artikl u historiji fudbalskog velikana Mančester junajteda.

Čovjek koji ga je prodao za 3.111,11 funti je iz Škotske, a o kupcu nema puno podataka, izuzev njegovog ebay registarskog imena. Uz 12 fotografija koje su priložene prodavač je opisao ukratko kako je uspio doći do ovog izuzetno rijetkog primjerka uz koji je prodao i original kartu s te utakmice.

Različite vrste

Naveo je da je uspio doći do karte i programa u Bosni od čovjeka čiji je djed to posjedovao i čuvao sve ove godine. Nije bio siguran da se radi o originalu i nakon nekoliko konsultacija s iskusnim kolekcionarima na Otoku potvrđeno je da se radi o originalima. Program ima 44 stranice, a štampane su i dvije različite vrste karata za utakmicu. Jedna je obična, a druga sa slikom Džordža Besta (George Best), legende Mančester junajteda. Ova druga verzija karte je prodata s programom.

Izuzetno očuvani original 5.000 funti

Zanimljivo je da se na raznim forumima i kolekcionarskim internet-stranicama dugo godina vodi polemika kako zaista izgleda original, koliko ih je odštampano, koliko vrijedi u besprijekornom stanju...

Za sada niko nije uspio potvrditi koliko ih je zaista odštampano, spominje se trenutno da je vrijedan 5.000 funti i više u besprijekornom stanju mada je to danas izuzetno teško naći, a to pokazuje i cifra od nešto više od 3.000 funti za koju je nedavno prodat jer vjerovatno ipak nije bio izuzetno očuvan.

Otac bio u delegaciji kluba u Sarajevu

Donedavno se znalo, a i zvanično je potvrđeno u magazinu Inside Man. United da postoji samo jedan čovjek koji je navijač Mančester junajteda i koji, naravno, živi u Mančesteru i posjeduje original program naslijeđen od oca koji je bio u delegaciji kluba iz Mančestera u Sarajevu daleke 1967. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.