SVJEDOČENJA

Ron Haviv ispitan u Beogradu o zločinima arkanovaca u Bijeljini

Na fotografiji se jasno vidi kako arkanovac stoji s podignutom čizmom iznad glave Ajše Šabanović, pored koje su još bila tijela Abdurahmana Pajazita i njegove supruge

Fotografija Rona Haviva na kojoj se vide arkanovci pored ubijenih civila u Bijeljini. Ron Haviv

Avaz.ba/Danas.rs

25.1.2020

Ron Haviv, poznati ratni fotoreporter svjetskog glas,  ispitan je u utorak, 21. januara, u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu o zločinima pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, saznaje srbijanski "Danas".

Haviv je u aprilu 1992. u Bijeljini snimio fotografiju na kojoj se vidi kako jedan od pripadnika „Arkanovih tigrova“ udara nogom mučki ubijene civile.

Na fotografiji se jasno vidi kako arkanovac stoji s podignutom čizmom iznad glave Ajše Šabanović, pored koje su još bila tijela Abdurahmana Pajazita i njegove supruge. 



Fotografija Rona Haviva na kojoj se vide arkanovci pored ubijenih civila u Bijeljini. Ron Haviv

Alma Pečković, kćerka Ajše Šabanović, podnijela je srbijanskom tužilaštvu za ratne zločine 2. aprila 2015. godine krivičnu prijavu protiv N. N. osobe zbog ovog monstruoznog zločina arkanovaca.

Haviv je tada vidio i Ajšinog sina Admira, Alminog brata, koji je pokušavao pobjeći iz podruma, ali su ga arkanovci ubili dok je trčao preko dvorišta. Tog dana Almi su ubili i oca Redžepa. Nije prvi put da je poznati fotoreporter ispitivan u vezi s ovim zločinom.

Kako je "Danas" ranije pisao, on je još 2017. saslušan u Sarajevu. Tada je ovaj slučaj u Beogradu vodio Milan Petrović, zamjenik tužioca za ratne zločine, ali nije prisustvovao saslušanju Haviva, već je pitanja poslao iz Beograda.


Ron Haviv. Arhiv

Petrović je u međuvremenu otišao u penziju, a istragu je preuzeo zamjenik tužioca za ratne zločine Svetislav Rabrenović. Petrović će ostati upamćen po tome što nije uradio ništa na rješavanju ovog zločina. 

Iako je porodica žrtve Ajše Šabanović bila zadovoljna kako je Rabrenović vodio predmet, iz javnosti nepoznatih razloga, glavna tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković ga je smijenila i na njegovo mjesto postavila tužioca Ognjena Đukića.

U aprilu prošle godine, tužilac Đukić sastao se s članovima porodice Ajše Šabanović u Beogradu. Za ovaj zločin nijedan pripadnik Srpske dobrovoljačke garde nije optužen.


Arkanovi zločinci ubijali su ljude u Bijeljini na ulici. Ron Haviv

U javnosti se pričalo o sličnosti muškarca koji šutira ubijene civile sa Srđanom Golubovićem, zvanim Di Džej Maks, koji je bio arkanovac.

Međutim, on nikad nije procesuiran. Protiv Željka Ražnatovića Arkana je 1997. Haški tribunal podigao optužnicu za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za zločin u Bijeljini ovjekovječen na fotografiji Rona Haviva, jer se za to saznalo nakon Ražnatovićeve smrti.

Alma Pečković početkom 2016. godine za "Danas" je rekla da je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije dala spisak od nekoliko imena protiv kojih bi mogla biti podignuta optužnica. 

Zločinac Željko Ražnatović Arkan. Arhiv

- Preživjeli iz podruma naše kuće kasnije su mi rekli da su, izlazeći napolje, vidjeli izvjesnog Mirka Simića, naoružanog i s kokardom na glavi. Stajao je na trotoaru s još dvojicom pripadnika četničkog pokreta. Bio je tu i izvjesni Brano Šumar, kojeg su prepoznali, a ostali koji su učestvovali u ovim gnusnim i svirepim ubistvima bili su pripadnici Srpske dobrovoljačke garde – arkanovci. Nakon par dana počeli su da mi dolaze u kuću svaki dan izvjesni Miloš i Crni, koji su mi prijetili da ne smijem nigdje ići i morala sam im kuhati svako jutro kafu.

 Dolazili su i poslije podne. Tako se moja agonija produžavala sve dok nisu došli i rekli da će nas sutra voditi u Vrnjačku Banju da se navodno tamo malo odmorimo jer smo svašta u zadnje vrijeme preživjeli… Vidjeli smo da se žele i nas riješiti i muž je uspio preko nekih njegovih prijatelja Srba, koji su ostali stvarno pošteni, ali su se bojali i sami ovih što su došli sa strane, ali i nekih domaćih Srba izdajnika, nabaviti jednu specijalnu propusnicu koju je lično potpisao Krizni štab SDS-a. Tako smo izašli iz Bijeljine 28. maja 1992. Otišli smo prvobitno u Sloveniju kao izbjeglice - ispričala je Alma Pečković za "Danas".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.