REAKCIJE

Cvijanović: Od imenovanja u FBiH zavisi hoće li Bošnjaci dobiti nešto u RS

Nema povezivanja onoga što se dešava na nivou BiH s onim što se dešava na nivou entiteta, ali ako će se na taj način dogovarati, onda će se i dogovoriti

Željka Cvijanović. Arhiv

Piše: S.D. / Avaz.ba

25.1.2020

Željka Cvijanović, predsjednica entiteta Republika Srpska i potpredsjednica SNSD-a, komentirala je danas u Banjoj Luci izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, da ta stranka neće podržati učešće SNSD-a u izvršnoj vlasti u FBiH. 

Cvijanović je, kako prenosi Srna, kazala da "od imenovanja kadra SNSD-a u Federaciji BiH zavisi hoće li Bošnjaci dobiti nešto u RS" . 

To što oni to ne žele, njihova je stvar. Nema povezivanja onoga što se dešava na nivou BiH s onim što se dešava na nivou entiteta, ali ako će se na taj način dogovarati, onda će se i dogovoriti. Jasni su nam njihovi principi i pokušaj da povežu imenovanje nekoga na nivou Republike Srpske s onim što se radi na nivou Vijeća ministara. To je neprincipijelno i nije stvar dogovora. Nije bilo nikakvog paketa te vrste vezano za imenovanja - rekla je Cvijanović.  


Bakir Izetbegović. Arhiv

Podsjećamo, između SDA i SNSD-a došlo je do sporenja u vezi s imenovanjem Mlađana Božovića (DNS) na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Iz SDA tvrde da bi ovo imenovanje bilo kršenje međustranačkog dogovora jer je iz RS trebao biti imenovan kandidat iz reda ostalih, što nije ispoštovano.

SDA se poziva i na to da je dogovor prekršen smjenom Senada Bratića, njihovog kadra s mjesta potpredsjednika Narodne skupštine RS. 

U međuvremenu, iz SNSD-a su se javile aspiracije da njima pripadne mjesto potpredsjednika FBiH, što iz SDA odbijaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.