SARAJEVO

Tais: BiH mora razvijati svoju industriju i ulagati u obnovljive izvore energije

Što se tiče Sarajeva, potrebna je vizija, zatim strategija, smatra Tais

Avaz.ba

26.1.2020

Sa sjednice: Tema „Ekonomija i ekologija: kako spriječiti zagađenje okoline“ - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Fizičar Martin Tais danas je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" kazao da BiH mora razvijati svoju industriju te ulagati u obnovljive izvore energije.

Govoreći o temi „Ekonomija i ekologija: kako spriječiti zagađenje okoline“, Tais je kazao da je BiH zemlja u razvoju koja ima vanjskotrgovinski deficit, nema razvijenu industriju, a privreda je opterećena mnogim procesima i nema uvjeta za razvoj.

- Situacija se mora poboljšati, a jedini način da se to postigne jeste da razvijamo našu industriju bez nekih uvjeta ograničenja o emisijama CO2, a o čemu treba pregovarati s Evropom na osnovu činjenica da smo mi već dosad kumulativno smanjili emisiju CO2 za 50 posto u odnosnu na baznu 1990. godinu – kazao je Tais.     

Naglasio je da ne možemo prestati graditi termoelektrane, ali da moramo razvijati i obnovljive izvore energije.  

-  Ne možemo prekinuti s energijom koju imamo jer ćemo propasti. Moramo graditi termoelektrane, zaraditi novac, uložiti u privredu, razviti se i povećavati izvoz i BDP i to je osnova – naveo je Tais, koji zagovora gradnju Bloka 7 TE Tuzla s obzirom na to da će taj blok doprinijeti smanjenju emisije sumpordioksida u tom gradu.  


Postoje rješenja

Rješenja za zagađenje zraka postoje, naglasio je Tais, a što se tiče Sarajeva, potrebna je vizija, zatim strategija kako postići da u gradu bude čist zrak, te sveobuhvatan godišnji provedbeni projekt.

- Da bi se to postiglo, trebaju odgovarajuća sredstva i nije mnogo izdvojiti, naprimjer, tri posto kantonalnog budžeta svake godine i očekivati da za pet godina osjetimo bitna poboljšanja, a možda za desetak godina dobijemo čist grad. Također, moramo primjenjivati mjere energetske efikasnosti, što podrazumijeva utopljavanja zgrada da bi se trošilo manje novca i energije za grijanje, te prelazak individualnih ložišta s uglja na obnovljive izvore - naglasio je Tais.

Problem zimi

Podsjetio je da je '70-ih godina tadašnji gradonačelnik Emerik Blum uložio od 200 do 300 miliona dolara u dovođenje i razvođenje plina. Saobraćaj u Sarajevu, dodao je Tais, jeste problem i velike su gužve. Treba raditi na infrastrukturi, ubrzati izgradnju transverzala i longitudinala da bi se rasteretio centar grada.

- Sarajevo ima problem zimi jer je temperaturna inverzija do visine 300 metara. To je kotlina i „lonac s poklopcem“. U tom loncu mi ne možemo zagađivati i moramo smanjiti svako zagađivanje. Mjere koje su se poduzimale imaju efekata, ali se poduzimaju kad smo u tom sarajevskom loncu već postigli određeno zagađenje i služe jedino da se, zahvaljujući njima, to zagađenje ne povećava - dodao je Tais.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.