SARAJEVO

Podžić i Koč: Obostrani interes za proširenje odbrambene saradnje BiH i Turske

U kontekstu procesa NATO integracija, Podžić je naglasio da je njegov ključni prioritet da se provedu reforme koje je Predsjedništvo BiH potpisalo

Podžić je zahvalio i na pomoći koju pružaju Oružane snage Turske. Ministarstvo odbrane

Fena

27.1.2020

Republika Turska iskreni je prijatelj Bosne i Hercegovine i bilateralna odbrambena saradnja je na visokom nivou, istaknuli su danas ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč (Koc).

Ministar Podžić izrazio je saučešće ambasadoru Koču nakon tragičnog zemljotresa koji je u petak pogodio istočni dio Turske, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, pri čemu je iskazan obostrani interes za proširenje odbrambene saradnje dvije zemlje.

Razgovaralo se i o procesu zaključivanja sporazuma o vojno-finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Turske, te su izražena očekivanja za skorom ratifikacijom i implementacijom ovog sporazuma.


Podžić izrazio je saučešće ambasadoru Koču nakon tragičnog zemljotresa. Ministarstvo odbrane

Podžić je zahvalio na pomoći koju Turska pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na planu operabilnosti s NATO-om, koja se ogleda kroz respektabilnu materijalnu podršku u razvoju i modernizaciji Oružanih snaga BiH, podršku kroz proces školovanja i edukacije na vojnim akademijama u Turskoj.

Također, Podžić je zahvalio i na pomoći koju pružaju Oružane snage Turske kroz učešće u misiji EUFOR-a i kroz ukupnu saradnju koju Ministarstvo odbrane BiH ima s Ambasadom Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu procesa NATO integracija, Podžić je naglasio da je njegov ključni prioritet da se provedu reforme koje je Predsjedništvo BiH potpisalo.

Ambasador Koč je naglasio da će BiH od Turske, kao članice NATO-a, imati punu podršku na euroatlantskom putu, te je ponovio spremnost za dalje proširenje međusobnih aktivnosti, pomoć u reformi odbrane BiH i ukupnu saradnju koja će rezultirati na obostranu korist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.