RAZGOVOR

Galić za "Avaz": Ohrabruje nas Radončićev pristup rješavanju problema

Uvjeren sam da su sada došli neki novi, pozitivni vjetrovi kad je riječ o rješavanju migrantske krize

Galić: Nadzirati svaki metar državne granice. Arhiv

Piše: S. Degirmendžić

27.1.2020

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kazao je za “Avaz” da je ohrabren novim pristupom rješavanju migrantske krize koji je prezentirao Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH. 

Galić, koji je još prije kulminacije ovog problema ministrima i parlamentarcima u bivšem sazivu više puta ukazivao na to da bi se Bosna i Hercegovina mogla suočiti s ogromnim problemom, prije svega zbog nepokrivenosti državne granice dovoljnim brojem policajaca, kaže da je na čelo Ministarstva sigurnosti konačno došao čovjek koji razumije suštinu problema.  

Globalni izazov

- Jasno je da ministar Radončić vidi suštinu problema migrantske krize i njegova vizija o tome kako što uspješnije izaći iz borbe s ovim globalnim izazovom, apsolutno se podudara s onim na šta mi ukazujemo godinama. To se, prije svega, odnosi na potrebu povećavanja budžeta i povećavanja broja policijskih službenika Granične policije BiH, a sve s ciljem da se nadzire svaki metar državne granice, što do sada nije bio slučaj. Uvjeren sam da su sada došli neki novi, pozitivni vjetrovi kad je riječ o rješavanju migrantske krize – kaže Galić.  

Galić: Spemno dočekati novi val migranata. Arhiv

On ističe da je na državnoj granici na istoku zemlje trenutno zatišje prvenstveno zbog toga što su migranti zbog vremenskih uvjeta manje u pokretu i ilegalni ulasci su smanjeni. No, već na proljeće, kaže Galić, Bosnu i Hercegovinu očekuju novi izazovi.

Novi val

- Informacije koje imamo, govore o tome da između šest i osam hiljada migranata čeka treći i četvrti mjesec da uđe u BiH. Za nas je ključno da ova u dva mjeseca pripremimo našu policijsku agenciju, da spemno dočekamo ovaj novi val, odnosno da im pokažemo da je BiH spremna da odgovori na ove izazove na profesionalniji način nego što je bilo do sada. U tome imamo podršku ministra Radončića, a sada je ključno koliko će ministar Radončić dobiti podršku ostalih institucija i hoće li ostali nadležni imati razumijevanja za ono što smo dogovorili i što smo zaključili - kaže Galić.  

Profesionalan odnos

Galić kaže da ima potrebu da iznese svoj stav o ranijim ocjenama nekih političara kako bi na čelo Ministarstva sigurnosti trebao doći neko iz policijskog sektora.  

- Sa svoje pozicije policijskog službenika s dugogodišnjim iskustvom, potcrtao bih da se ministar Radončić ponaša bolje, profesionalnije i konkretnije u rješavanju problema nego svi dosadašnji ministri sigurnosti – kaže Galić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.