REAKCIJE

Salkić: Bošnjaci trebaju ignorirati obilježavanje Svetog Save u školama RS

Salkić: Pritisak na učenike Bošnjake i njihove roditelje. Arhiv

Avaz.ba/ Fena

27.1.2020

Učenici, nastavnici i roditelji Bošnjaci trebaju ignorirati obilježavanje slave Sveti Sava u školama u entitetu RS, smatra entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić. On je ukazao da je današnje obilježavanje slave Sveti Sava u školama u bh. entitetu RS neprihvatljivo i predstavlja potpunu pravoslavizaciju obrazovnog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. 

- Učenici Bošnjaci i njihovi roditelji i ove godine su prisiljeni da prisustvuju i učestvuju u različitim sadržajima s potpuno srpsko-pravoslavnom ikonografijom. Na ovaj način direktno se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja djece, učenika Bošnjaka i njihovih roditelja - upozorio je. 

Škole kao crkve

Dodao je da nemaju ništa protiv toga da djeca, učenici bosanski Srbi i njihovi roditelji obilježavaju i slave ono što oni žele, osjećaju i smatraju da trebaju slaviti, ali s pozicije jednakosti i jednakih prava, neprihvatljivo je da se slava Sveti Sava nameće kao proslava svim učenicima, nastavnicima i roditeljima.  

- Intenzivnije proslave slave Sveti Sava u školama predstavlja dodatnu pravoslavizaciju obrazovnog procesa i pritisak na učenike Bošnjake i njihove roditelje. Uz konstantno negiranje bosanskog jezika, ova proslava je primjer koji oslikava stanje obrazovnog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i jedan je od drastičnih primjera sistemske diskriminacije i svojatanja obrazovnog procesa samo za učenike Srbe, a tako i nastavnike. Škole ovih dana podsjećaju na pravoslavne crkve. Na časovima likovnog crta se Sveti Sava, na časovima muzičkog pjevaju pjesme o Svetom Savi, a na časovima historije, jezika i književnosti se govori o Svetom Savi - rekao je Salkić.

Ovaj pristup je, ističe, neprihvatljiv s aspekta ljudskih prava i sloboda i izbora u smislu vjerskih uvjerenja i nacionalnog opredjeljenja.

Salkić: Neprihvatljivo s aspekta ljudskih prava i sloboda. Arhiv

- Žalosno je što o ugrožavanju dječijih prava, ali i prava njihovih roditelja šute mnogobrojne organizacije i institucije, koje bi trebale podići svoj glas protiv ove diskriminacije u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS. Šute ombudsmeni za ljudska prava i prava djece, šuti OSCE i OHR, iako se ovim procesima direktno ugrožava Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma te grubo krši UN-ova Konvencija o pravima djeteta – rekao je on. 

Šute i brojne druge organizacije, institucije i pojedinci u Bosni i Hercegovini, iako se, kako je rekao, ovakvim postupcima direktno krše član 38. Ustava bh. entiteta RS i član 10. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, u kojima se definira obrazovanje bez diskriminacije i pod jednakim uvjetima - naveo je Salkić.

U zakonu se navodi da "u osnovnom odgoju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, spola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu", a u u obrazovnom procesu u entitetu RS radi se upravo sve suprotno od ovoga što piše u zakonu, ističe on.


Ostati ili otići

- Dilema koja se postavlja pred roditelje i učenike u ovakvom obrazovnom sistemu je: ostati ili otići. Čini se, da iz dana u dan, taj izbor, roditelji i njihova djeca, sve lakše pronalaze. Zbog svega navedenoga, pozivam sve nadležne institucije, međunarodne i domaće organizacije i pojedince, da se otkloni ovaj vid sistemske diskriminacije u obrazovnom procesu bh. entiteta RS.  

U suprotnom, svake godine će biti sve manje učenika i njihovih roditelja Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Učenici i roditelji Bošnjaci ne trebaju da učestvuju u bilo kakvim aktivnostima oko obilježavanja slave Sveti Sava, a o eventualnim pritiscima i neugodnostima koje mogu imati zbog toga, treba da obavijeste nadležne institucije, organizacije i pojedince - poručio je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.