SJEVERNA MAKEDONIJA

Dodik u posjeti Skoplju: Sastanak s Pendarovskim pa priznanje srpskog naroda

Za izuzetan doprinos afirmiranju srpskog nacionalnog pitanja u cijelom regionu i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Sjevernoj Makedoniji

Dodik s Pendarovskim. RTRS

Srna

27.1.2020

U Skoplju je počeo sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Sastanak se održava u rezidenciji predsjednika Sjeverne Makedonije u Skoplju. 

Nakon razgovora s Pendarovskim, član Predsjedništva BiH, koji je danas počeo dvodnevnu posjetu Skoplju, prisustvovat će Svetosavskoj akademiji na kojoj će mu biti uručeno najviše priznanje srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji - Svetosavska povelja.

Odluku o dodjeli ovog priznanja jednoglasno je donio Organizacioni odbor za obilježavanje nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji "Svetosavska nedjelja 2020", na prijedlog Srpske zajednice u toj zemlji.

Svetosavska povelja dodjeljuje se Dodiku za izuzetan doprinos afirmiranju srpskog nacionalnog pitanja u cijelom regionu i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Sjevernoj Makedoniji.


Dodik s Pendarovskim. RTRS

Dodiku se ovo visoko priznanje dodjeljuje i za zalaganje za uspostavljanja jedinstva unutar srpskog naroda u cjelini i uspostavljanje dobre saradnje i razumijevanja između RS i Sjeverne Makedonije.

Na Svetosavskoj akademiji predviđeno je obraćanje člana Predsjedništva BiH, kao i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog.

Nakon akademije povodom Savindana, član Predsjedništva BiH trebalo bi da prisustvuje svečanoj večeri s istaknutim ličnostima iz javnog i društvenog života Sjeverne Makedonije.

Drugog dana posjete Skoplju Dodik će obići naselje Kučevište-Skopska Crna Gora, gdje će ga dočekati predsjednik Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra Bogoljub Ninić.

Nakon obraćanja, Dodik i Ninić prisustvovat će kulturno-umjetničkom programu u Osnovnoj školi "Ćirilo i Metodije" u Kučevištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.