POTVRĐENO Ministar sigurnosti BiH

Radončić: IOM prestaje finansirati MUP RS na državnoj granici

Oni su donatori, a donator ima pravo dati svoja sredstva ili da to ne učini

Srna

Fahrudin Radončić

Foto: Arhiv


Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić potvrdio je Srni da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) od petka, 31. januara, neće više finansirati angažiranje 72 policajca MUP-a Republike Srpske angažirana kao ispomoć u nadzoru granice, te istakao da će do pronalaženja rješenja Granična policija nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.

- Oni su donatori, a donator ima pravo dati svoja sredstva ili da to ne učini - rekao je Radončić.

On je rekao da će do pronalaženja rješenja Granična policija u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, u skladu sa kadrovskim mogućnostima, nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.

  • Fahrudin Radončić

    Fahrudin Radončić

    Foto: Avaz


Radončić je najavio dodatne konsultacije sa IOM.

- Oni imaju svoje prioritete, a mi ćemo u nekim budžetskim stavkama pokušati da pronađemo neophodna sredstva - poručio je Radončić.

Imajući u vidu da IOM ostavlja granicu RS sa Srbijom nezaštićenom u trenutku kada se očekuje novi priliv migranata, Granična policija je, prema saznanjima Srne, o svemu obavijestila Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara od kojih traži hitne mjere na osiguranju dodatnih sredstava za ovu namjenu da bi aktivnosti MUP-a RS na ispomoći pripadnicima Granične policije bile nastavljene.

MUP i Vlada Republike Srpske do sada su snosili troškove goriva i dnevnica policijskih službenika MUP-a RS, a IOM smještaja i hrane.

Inače, IOM je još 3. decembra 2019. godine, obavijestio Graničnu policiju o svojoj namjeri.

NA VRH

Podijeli članak na