PROVJERA Zbog mogućnosti postojanja minsko-eksplozivne opasnosti

Timovi FUCZ ušli u atomsko sklonište na Grbavici

Otvoreno pet atomskih vrata kao i hodnik koji iz kompleksa skloništa izlazi na saobraćajnicu

Sl. M. / Avaz.ba
27.01.2020 19:58

Zbog mogućnosti postojanja minsko-eksplozivne opasnosti pripadnici Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) izvršili su pregled atomskog skloništa na Grbavici

- FUCZ angažirala je dva specijalizirana tima (tim za UES i USAR tim) koji su, u skladu sa Standardnim operativnim procedurama, izvršili ulazak u atomsko sklonište koristeći specijalističku opremu za pregled i deminiranje objekata (LCD endoskop i detektor VMR 3 G ). Izvršen je pregled i otvaranje pet atomskih vrata kao i hodnika koji iz kompleksa skloništa izlazi na saobraćajnicu, zatim pregled prostora, ventilacionih otvora i zatečenih stvari i predmeta u objektu. Tokom pregleda objekta nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva - navedeno je u saopćenju FUCZ. 

Operativni plan pregleda skloništa na Grbavici sačinjen je na osnovu zahtjeva Službe za civilnu zaštitu općine Novo Sarajevo s ciljem otklanjanja sumnje na mogućnost minsko-eksplozivne opasnosti s obzirom na to da sklonište nije korišteno od prethodnog rata (1992.-1995.).

  • Nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva
    Nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva Foto: FUCZ

Timovi su ušli u atomsko sklonište koristeći specijalističku opremu za pregled i deminiranje objekata (LCD endoskop i detektor VMR 3 G ) te izvršili pregled i otvaranje pet atomskih vrata kao i hodnika koji iz kompleksa skloništa izlazi na saobraćajnicu, nakon čega je izvršen i pregled prostora, ventilacionih otvora i zatečenih stvari i predmeta u objektu.

Tokom pregleda objekta nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva. Po završenom pregledu objekat je predat Službi za civilnu zaštitu općine Novo Sarajevo na daljnju upotrebu kako bi se u narednom periodu mogli izvoditi planirani građevinski radovi.

Komentari

NA VRH