TRADICIJA

Na poziv Kongresa SAD: Skaka na molitvenom doručku u Vašingtonu

Riječ je o jednom od najznačajnijih godišnjih političkih događaja u Americi

Abdulah Skaka. Arhiv

Avaz.ba

28.1.2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prisustvovat će 68. tradicionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu, na poziv Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. 

Domaćin skupa će, uz kongresmene iz dvije najveće američke partije, biti i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), saopćeno je iz Press-službe Grada Sarajevo.

Riječ je o jednom od najznačajnijih godišnjih političkih događaja u SAD, koji se tradicionalno održava u hotelu "Hilton" u glavnom gradu SAD, i to uvijek prvog četvrtka u februaru. Ovogodišnji molitveni doručak bit će održan 6. februara.

Svake godine američki predsjednik obrati se javnosti na tom skupu, kojem će i ove godine prisustvovati gosti iz više od 100 država svijeta, ali i većina najviših američkih zvaničnika, uključujući brojne kongresmene i senatore SAD.

Gradonačelnik Skaka ističe da je to prilika da se Grad Sarajevo promovira i na najbolji način etablira na međunarodnoj sceni.

- Ovo je i priznanje za Grad Sarajevo kao instituciju i za sve ono što radimo kako bismo glavni grad BiH vratili u međunarodnim odnosima na mjesto koje mu pripada. Bit će to šansa da s našim prijateljima iz SAD razgovaramo o situaciji u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, posebno o razvojim projektima koji su pred nama. SAD su bile i ostale naš najveći saveznik i partner, narod u Sarajevu to nikada neće zaboraviti – navodi gradonačelnik Sarajeva.

Tokom boravka u SAD planirani su i bilateralni susreti s američkim zvaničnicima. Gradonačelnik Sarajeva smatra da je to prilika da se produbi saradnja i otvore novi kanali komunikacije.

- Do sada smo imali vrlo važnu i dobru saradnju sa SAD, ali molitveni doručak je skup najutjecajnijih ljudi iz svih sfera života, a Grad Sarajevo ima potencijal i projekte koji mogu zainteresirati investitore i moguće partnere - poručio je Skaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.