IMENOVANJA Član Delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

Saša Magazinović potpredsjednik političke grupe Socijalista, demokrata i zelenih

Iako moj posao unutar grupe Socijalista nije vezan striktno za Bosnu i Hercegovinu, nego za sve teme koje tretira Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, naravno da ću posebnu pažnju posvetiti aktivnostima vezanim za našu zemlju, rekao Magazinović

S. M. / Avaz.ba
28.01.2020 12:57

Saša Magazinović

Foto: Avaz

Član Delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović (SDP) izabran je za potpredsjednika političke grupe Socijalista, demokrata i zelenih (SOC).  

Ova tradicionalno utjecajna, a trenutno i najbrojnija politička grupacija u Vijeću Evrope okuplja poslanike iz stranaka koje su članice Partije evropskih socijalista (PES), Socijalističke internacionale (SI) i Progresivne alijanse (PS). 

Cilj grupe Socijalista u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope je primjena fundamentalnih principa demokratskog socijalizma, kako u Parlamentarnoj skupštini tako i u zemljama članicama Vijeća Evrope. 

Ova politička grupacija je odlučni branilac ljudskih prava, promotor mira i socijalne pravde, te zagovornik održivog razvoja. Na čelu ove grupacije trenutno se nalazi Frank Švabe (Schwabe) iz Njemačke. 

Kako je kazao Magazinović, dobro je da što više ljudi iz Bosne i Hercegovine bude zastupljeno u međunarodnim institucijama, da imaju odgovorne pozicije u međunarodnim organizacijama, ali i tijelima gdje se odlučuje sve ono što se, direktno ili indirektno, tiče i Bosne i Hercegovine. 

- Iako moj posao unutar grupe Socijalista nije vezan striktno za Bosnu i Hercegovinu, nego za sve teme koje tretira Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, naravno da ću posebnu pažnju posvetiti aktivnostima vezanim za našu zemlju. Od ovog zasjedanja kreće i novi ciklus monitoringa Bosne i Hercegovine koji će završiti razmatranjem izvještaja na plenarnom zasjedanju krajem godine. Veoma je važno da svi mi iz Bosne i Hercegovine učinimo svoj maksimum da taj važan dokument, koji će biti usvojen u Vijeću Evrope, oslika realno stanje u najboljem interesu za našu državu. Grupa Socijalista u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, čiji sam potpredsjednik postao, uvijek je demonstrirala podršku interesima Bosne i Hercegovine. Nemam sumnje da će ta podrška sada biti i intenzivnija - rekao je Magazinović.

Komentari

NA VRH