UPOZORENJA

Pogoršan kvalitet zraka: Ilijaš najzagađeniji grad prema mjerenjima u 14 sati

Zrak nezdrav i u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Visokom

Zrak i dalje nezdrav. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.1.2020

Prema podacima s mjernih stanica u 14 sati kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je nezdrav. Prema podacima Eko akcije, indeks kvaliteta zraka i Sarajevu iznosio je 176, a kako je navedeno iz Federalnog hidrometeoerološkog zavoda na mjernoj stanici na Otoci iznosio je 147, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD iznosio 209.

Zbog navedene situacije u vezi s kvalitetom zraka, iz Eko akcije navode kako je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. 

Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Nezdrav zrak zabilježen je i u Tuzli (167), Zenici (172) , Lukavcu (173), Ilijašu (177) i Visokom (166).

Sarajevo: U 14 sati indeks kvaliteta zraka iznosio 176. Avaz

Nezdrav zrak izaziva moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Grupe koje trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti su plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.