KORONAVIRUS Ambasada BiH u Kini u grupi na društvenoj mreži okupila naše ljude u toj zemlji

Bukvić: Dvoje bh. državljana otputovalo iz Vuhana prije izbijanja zaraze

Budući da je u Kini vrijeme praznika, jedna osoba je otputovala na odmor u BiH, a druga je turistički u posjeti susjednoj zemlji, kaže ambasador Tarik Bukvić

Avaz.ba/ Fena

Ambasada Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini osnovala je grupu na socijalnoj mreži kako bi okupili bh. državljane u toj zemlji na jednom mjestu nakon novonastale situacije kada je u pitanju širenje koronavirusa

Kako je za Fenu rekao bh. ambasador u Kini Tarik Bukvić, u ovoj internetskoj grupi je trenutno više od 80 osoba, ali je napomenuo da u Kini živi uglavnom mlađa populacija bh. građana koji rade ili studiraju u različitim dijelovima zemlje. 

Razmjenjuju iskustva

Okupljeni u grupi, ističe ambasador, međusobno se uglavnom poznaju i razmjenjuju iskustva, brige i razmišljanja, a upravo uz pomoć te mreže saznali su da u Vuhanu, gdje je originalno identificiran koronavirus, žive dva bh. državljana.

- Stupili smo u telefonsku vezu s njima i saznali da su oni prije izbijanja zaraze otputovali iz Kine. Budući da je u Kini vrijeme praznika, jedna osoba je otputovala na odmor u BiH, a druga je turistički u posjeti susjednoj zemlji - pojasnio je Bukvić.

Naglasio je da se bh. građani pridržavaju mjera koje preporučuju i provode vlasti zemlje prijema te je dodao da Kina ima ogromne resurse i provodi mjere koje bi rijetko koja druga država mogla provesti.

Evakuacija građana

Ambasador Bukvić dodao je da se Kina bavi ovim problemom vrlo temeljito i transparentno te da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je u potpunosti uključena u tretiranje problema, ima samo riječi hvale za mjere koje ta zemlja provodi.  

- Uloga ambasada i ono što većina njih trenutno pokušavaju da urade je da evakuiraju građane iz zona koje su proglašene karantinom i koje trenutno nije moguće napustiti. Na našu sreću, nijedan bh. državljanin se trenutno ne nalazi u tom području te svi imaju slobodu kretanja i napuštanje zemlje ukoliko to žele - objasnio je.

U Bosni i Hercegovini, zaključio je, potrebno je poduzeti mjere zaštite i prevencije širenja virusa, ali izvor informacija i preporuka treba isključivo biti Svjetska zdravstvena organizacija, jer ta institucija ima stručnost i potrebne resurse za to.

  • Bukvić: U grupi je trenutno više od 80 osoba

    Bukvić: U grupi je trenutno više od 80 osoba

    Foto: Fena


NA VRH

Komentari

Podijeli članak na