PROCESI

Suđenje Salihoviću: Na iće i piće spiskao 83.000 KM, prvi svjedok Božo Mihajlović

Za prvog svjedoka je pozvan tužilac Božo Mihajlović, kojem se, također, sudi na Sudu BiH u aferi "Nestali novac"

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

28.1.2020

Sa današnjeg suđenja: Salihović trošio nemilice - Avaz
Trošio u BiH i u inozemstvu - Avaz
Namjerno zakasnio na let iz Pariza - Avaz
Salihoviću prvi svjedok optuženi tužilac Božo Mihajlović - Avaz
Dnevni avaz
+1

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva KS danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužiocuOn se tereti za zloupotrebu službenog položaja u periodu od februara 2013. do septembra 2016. godine. 

Prema optužnici, Salihović je iznad limita Tužilaštva BiH potrošio 83.000 KM, čime je oštetio budžet ove institucije i stekao nezakonitu imovinsku korist.

Istaknuto je u optužnici da je ovaj novac potrošio u ugostiteljskim objektima u BiH i inozemstvu, iako je znao da je godišnji limit 25.000 KM. Samo u 2015. godini potrošio je 25.000 KM, a novac od reprezentacije trošio je i u dane vikenda i dok je bio na godišnjem odmoru. 

Navedeno je i da je sva svoja službena putovanja proglasio tajnim te da je namjerno zakasnio na let iz Pariza, zbog čega su kupljene nove karte, a novac od 3.874 KM mu refundiran. Za prvog svjedoka je pozvan tužilac Božo Mihajlović, kojem se, također, sudi na Sudu BiH u aferi "Nestali novac".  

Salihović je danas u sudnici rekao da ''optužnicu ne razumije", da ''nije počinio djelo za koje se tereti" ida mu je ''sve montirano". Kazao je "da je progonjen s ciljem da se skloni s ove pozicije kako bi se pravosuđe urušilo".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.