UPOZORENJA

Džemil Hajrić za "Avaz": Hrana u BiH je pod stalnim nadzorom

Dodao je da je važno da građani paze gdje kupuju, te da to bude u objektima koji su registrirani za tu namjenu, kako bi se faktor rizika znatno smanjio

Hrana u BiH je pod stalnim nadzorom. Ilustracija

Piše: A.F. / Avaz.ba

29.1.2020

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kazao je za "Avaz" da je hrana koja dolazi na tržište BiH pod stalnim nadzorom.

- Agencija za sigurnost hrane predložila je mnogi niz akata Vijeću ministra u cilju zaštite hrane, od kojih su mnogi i usvojeni. Državna, entitetske, kao i kantonalna ministrastva rade u sinergji, provodimo neophodne mjere kako bi hrana koja dolazi na tržište Bosne i Hercegovine, bilo da se proizvodi u našoj zemlji ili iz uvoza bila sigurna za naše potrošaće. Naravno ne postoji nulti stepen rizika, uvijek postoji mogućnost da se pojavi hrana koja je kontaminirana - kazao je Hajrić.

Dodao je da je važno da građani paze gdje kupuju, te da to bude u objektima koji su registrirani za tu namjenu, kako bi se faktor rizika znatno smanjio.



Kupovati u registovanim objektima. AVAZ

Zdravstveno ispravnom hranom smatra se hrana prihvatljiva za konzumaciju i bez štetnih tvari u količinama koje bi akutno ili hronično mogle ugroziti ljudsko zdravlje. 

Kriteriji zdravstvene ispravnosti hrane ovise o vrsti hrane i sastojaka, rizicima koje nosi okoliš, upotrebi agrotehničkih mjera, skladištenja, tehnologije proizvodnje, čuvanja prije i nakon isporuke kupcu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.