SARAJEVO

Vojin Mitrović razgovarao s rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH i ambasadorom Sjeverne Makedonije

O aktuelnim temama

Avaz.ba

28.1.2020

Sa susreta u Sarajevu. MKT BiH

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu s rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Stelianom Naderom o nastavku saradnje na provođenju ciljeva održivog razvoja UN-a. 

Tokom razgovora, u kome je učestvovao i viši programski koordinator i rukovodilac Sektora za pravdu i bezbjednost UNDP-a u BiH Slobodan Tadić, bilo je riječi i o nastavku provođenja memoranduma o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i transporta BiH i UNDP, koji podrazumijeva saradnju na izradi planova i strategija u skladu s ciljevima održivog razvoja UN-a.


Dobra saradnja

Predstavnici UNDP-a čestitali su ministru Mitroviću izbor na tu poziciju te naglasili da su u proteklih godinu, koliko traje saradnja s Ministarstvom, bili pouzdani partneri u projektima sigurnosti životne sredine i ruralnog razvoja.

Zahvaljujući na čestitkama, ministar Mitrović podvukao je značaj potpisanog memoranduma o razumijevanju, te izrazio očekivanje da će dobra saradnja s UNDP-om biti nastavljena.

S tim u vezi, na sastanku se razgovaralo i o nastavku zajedničkih aktivnosti na pripremi radionice, koju će početkom marta ove godine organizirati Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, u saradnji s UNDP-om i uz podršku Ekonomske komisije UN-a za Evropu (UNECE). Radionica će, osim provođenju ciljeva održivog razvoja, biti posvećena i sigurnosti drumskog saobraćaja.

Sagovornici su se tokom sastanka osvrnuli i na proces digitalizacije u BiH. S tim u vezi, ministar Mitrović naglasio je da je cilj Ministarstva da BiH, uz podršku UNDP-a, sustigne Evropu u oblasti digitalizacije.

Također, Mijatović se danas susreo i s ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije Ekremom Ebibijem.

U otvorenom razgovoru zajednički je konstatirano da dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje otvaraju značajan prostor za jačanje saradnje u oblasti transporta i komunikacija.

Posebno se razgovaralo o potrebi da se saradnja u oblasti transporta podigne na najviši nivo, naročito u oblasti realizacije projekata putne infrastrukture. Spomenuta je i mogućnost zajedničkog nastupa Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije prema fondovima Evropske unije kojima se finansiraju ovakvi projekti.

Naglašeno je da je potrebno nastaviti bilateralnu saradnju s ciljem olakšavanja prometa i usluga u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Bilo je riječi i o potrebi otvaranja stalne sedmične aviolinije Sarajevo – Skoplje, što bi, kako je ocijenjeno, značajno doprinijelo poboljšanju privredne saradnje dvije zemlje.


Pozitivni efekti

Ministar Mitrović osvrnuo se i na potrebu povezivanja željezničkom infrastrukturom, što bi, kako je naglasio, značajno podiglo nivo privredne saradnje i razmjene između zemalja regiona.  

Sagovornici su se osvrnuli i na pozitivne efekte potpisivanja Regionalnog sporazuma o romingu, koji je omogućio značajno niže cijene rominga između zemalja regiona. S tim u vezi, rečeno je da je potrebno nastaviti raditi na provođenju tog sporazuma, prema kome je od 1. jula 2021. godine predviđeno potpuno ukidanje rominga između država zapadnog Balkana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.