SARAJEVO

Tužilaštvo BiH traži mjere zabrane za Dragana Mektića

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine krajem prošle godine

Dragan Mektić. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

29.1.2020

Naredne sedmice u Sudu BiH bit će održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH, po potvrđivanju optužnice budu određene mjere zabrane.

Ova informacija potvrđena je za "Dnevni avaz" u Sudu BiH, uz konstataciju da se ne radi o zakazanom početku suđenje, jer nije zakazano ni ročište za izjašnjenje o krivici.

Mektić je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlasti počinio krivično djelo visoke korupcije.

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a njom su obuhvaćeni i bivši šef Kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Mektić i Agić terete se za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona (KZ) BiH, Golijanin za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZBiH, a Garaplija za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. a u vezi s člankom 31 KZBiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764, 21 KM, a navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.