DOBRIČINE Sulejman Zećiri, nezaposleni otac osmero djece, nije želio tuđi novac

Sakupljač željeza vratio izgubljeni novčanik sa 5.000 KM

Dodaje da ni u jednom trenutku nije pomišljao da zadrži novčanik

R. Balić / Avaz.ba
29.01.2020 17:16

Sulejman Zećiri

Foto: R. Balić

Sulejman Zećiri iz Hadžića kod Sarajeva, poznat pod nadimkom Lola, otac osmero djece, svoju humanost pokazao je u više navrata. Ovaj plemeniti čovjek preživljava sakupljajući staro željezo. Iako živi od danas do sutra, prošlog vikenda nijednog trenutka nije se dvoumio da izgubljeni novčanik pun novca vrati jednom hadžićkom poduzetniku.

Bio na podu

- Novčanik sam našao u ugostiteljskom objektu stambene zgrade „Hoše“. Primijetio sam ga kada sam izmakao stolicu da sjednem. Bio je na podu. U tom trenutku jedino na umu bilo mi je da ga što prije vratim vlasniku. Otvorio sam ga da bih našao neki identifikacioni dokument. Bio je pun para. Nisam brojao, ali mislim da je bilo više od 5.000 KM. U novčaniku je bila i vozačka dozvola vlasnika – ispričao nam je Zećiri.

Shvatio je da je riječ o vlasniku pilane u Zoviku te se odmah raspitao u objektu i ubrzo došao do broja telefona njegovog sina.

- Rekao  sam mu da sam našao novčanik njegovog oca i da ga želim vratiti. Brzo je došao i zahvalio mi. Pokušao me nagraditi, ali sam to odbio – dodaje Zećiri.

  • Zećiri s nađenim novčanikom: U tuđem nema sreće
    Zećiri s nađenim novčanikom: U tuđem nema sreće Foto: R. Balić

Bez posla

Navodi da ni u jednom trenutku nije pomišljao zadržati novac za sebe, bez obzira na to u kakvim uvjetima živi.

- Bože sačuvaj! To nije moj novac, a u tuđem nema sreće. Teško je živjeti bez posla i primanja. Svaki dan treba nahraniti osam usta. Ali, tuđe mi ne treba, meni će dragi Bog dati - skromno kaže Sulejman.

Napravio spomenik šehidima

O Zećiriju je „Avaz“ pisao i prošle godine. Odvajao je od usta svoje porodice da bi izgradio spomenik za šest hadžićkih heroja koji su poginuli 25. maja 1992. godine u borbama u kasarni Žunovnica.

Među šestoricom šehida koji su prvi ušli u kasarnu bio je i njegov brat Harun.

- Kada su ih pronašli u kasarni Žunovnica, rekao sam sam sebi da ću napraviti neko spomen–obilježje ako to država ne učini. Žalosno je da prije mene spomen-obilježje niko nije izgradio – kaže Zećiri.

Komentari

NA VRH