SARAJEVO

Masovno uhljebljavali svoje kadrove: Mandić "zaboravio" da su zaposlili sestru zastupnice Dizdarević

Primjer nepotizma i stranačkog uhljebljavanja

Srđan Mandić: Puno pričao. S. Saletović

Avaz.ba

29.1.2020

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede u Vladi KS, na današnjoj sjednici Skupštine KS, na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS, govorio je o radu tog ministarstva na čijem je čelu bio.

Kao najveći uspjeh izdvojio je "čišćenje" KS.

Pojasnio je da se tu ne radi samo o čišćenju smeća i deponija već i čišćenju od korupcije, kriminala i nepotizma.

Ipak, ako se malo bolje sagledaju stvari, onda se može reći da je upravo Naša stranka, čiji je kadar Mandić, postala primjer nepotizma i stranačkog uhljebljavanja.

Kao jedan od primjera je i zapošljavanje sestre zastupnice Naše stranke Neire Dizdarević. 

Naime, njena sestra Ena Avdibegović je u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću "Rad" dobila posao s pripadajućom osnovnom plaćom od 1.587,60 KM.  

Interesantno je da je spomenuta Avdibegović zaposlena u KJKP "Rad" isti dan kada je i Nadzorni odbor tog preduzeća imenovao Veru Arnautović, koja je na bila v. d. direktorice KJKP "Rad", i to na prijedlog Naše stranke.

Resorni ministar koji "pokriva" djelovanje KJKP "Rad" je ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić (Naša stranka).

Također, u Ministarstvu komunalne privrede i javnim preduzećima nad kojima nadležnost ima to ministarstvo poslove su dobili vijećnici Naše stranke iz Općine Novi Grad Amela Topuz-Bajraktarević i Vernes Ćosić. 

Stranačkog zapošljavanja je bilo i u VIK-u ("Vodovod i kanalizacija"). Nadležnost je to ministra Mandića, a jedan od najpoznatijih primjera stranačkog uhljebljavanja je ono Damira Saračevića, predsjednika Općinskog odbora Naroda i Pravde u Starom Gradu te bivšeg člana Nadzornog odbora ViK-a i bivšeg savjetnika Elmedina Konakovića, u vrijeme dok je ovaj obnašao funkciju premijera KS. 

Saračević je dobio posao u ViK-u kada je na poziciju direktora došao NiP-ov kadar Enver Hadžiahmetović.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.