STAVOVI  Ugledni historičar o četničkim obilježjima u Osnovnoj školi

Kamberović za „Avaz“: Ta djeca iz Srebrenice vjerovatno nisu ni svjesna kakvu su strašnu poruku poslala

Možda je to za njih bio samo neki performans, poput onoga što je grupa sarajevskih studenata učinila na tzv. fašističkom balu

F. K. / Avaz.ba

Kamberović: Ovi đaci su produkt društva

Foto: Avaz


Da su fotografije poput ovih iz škole u Srebrenici snimljene u bilo kojem drugom gradu u Bosni i Hercegovini, one bi bile sramne, kazao je za „Avaz“ prof. dr. Husnija Kamberović, ugledni historičar.

- A sramota je još veća zbog činjenice da su snimljene u gradu u kojem se mora njegovati posebna kultura sjećanja, s obzirom na počinjeni ogroman zločin genocida i da su se te fotografije pojavile baš na dan kada se čitav svijet prisjećao zločina holokausta počinjenog nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu. Ove fotografije su doista posljednje upozorenje da se mora prestati ne samo s politizacijom školskog sistema nego da se prestane sa sijanjem mržnje u ovom društvu, jer mržnja nikada nikome nije donijela ništa dobroga – ističe prof. Kamberović.

Ta djeca, vjerovatno, kako kaže, nisu ni svjesna kakvu su strašnu poruku poslala svojim vršnjacima, možda je to za njih bio samo neki performans, poput onoga što je grupa sarajevskih studenata učinila na tzv. fašističkom balu, kada su koncem 1986. slavili rođendan obučeni u uniforme koje su asocirale ne nacističke.

- Ovi đaci u Srebrenici samo su produkt odnosa u društvu, njima treba pomoći da na vrijeme razumiju da između dobra i zla treba birati dobro, jer im jedino to može otvoriti perspektive u budućnosti. A njihovi roditelji bi trebali znati da dobro svojoj djeci nikako ne mogu omogućiti na način da u njima njeguju mržnju prema drugima. Konačno, političke elite moraju znati da svojom politikom, koja izrodi i ovakve scene, nanose štetu svima u ovoj zemlji – zaključuje prof. Kamberović.

Više o temi Srebrenica

KOMENTAR DANA
Hitlerjugend i Dražina omladina
NA VRH

Podijeli članak na