UGOVORI Britanska kompanija dobila koncesiju

Data dozvola i za kopanje zlata, srebra i bakra u Varešu

Otklonjene zakonske nejasnoće nastale usljed neusklađenosti kantonalnog i federalnog nivoa vlasti

D. Pašalić
30.01.2020 16:30

Britanska kompanija “Adriatic Metals” pronašla je kod Vareša do sada najveće dokaze o velikim količinama plemenitih metala skrivenih ispod površine tla, a otklonjene su i sve zakonske nejasnoće nastale usljed neusklađenosti kantonalnog i federalnog nivoa vlasti kada se radi o pravu na rudu. 

Potpisan Aneks

Prema riječima Emira Muhamedagića, portparola kompanije “Easter Mining”, potpisan je Aneks ugovora o koncesijskom odobrenju s Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

- Aneksom ugovora se, osim na cink, olovo i barit, odobrava i pravo na eksploataciju zlata, srebra i bakra. Uklonjena je i obaveza za početak eksploatacije do maja 2020. godine - kaže on.

Aneks podrazumijeva i povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade s trenutnih 1,50 KM na 3,90 KM po toni rovne rude.

- Ovim dogovorom ZDK pokazao je jasnu odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu - kazao je Miloš Bošnjaković, generalni direktor kompanije “Eastern Mining”.

  • Bošnjaković: Jasna odlučnost
    Bošnjaković: Jasna odlučnost Foto: Arhiv

Potpisanim Aneksom usklađeni su protokol Federalnog zakona o rudarstvu i komercijalni uvjeti koncesijskog odobrenja ZDK, a otvaranje rudnika i početak proizvodnje, najavljuju iz kompanije “Eastern Mining”, planiran je 2022. godine.

Plodna istraživanja

Podsjetimo, geološka istraživanja pokazala su da je Vareš pun zlata. 

Iskopima na dubini od 72 metra pronađeno je 18,3 posto cinka, 10,7 posto olova, te 2,5 grama zlata po toni zemlje, kao i 211 grama srebra po toni zemlje.

Uložili više od 10 miliona

Do sada je u istraživanje uloženo više od 10 miliona maraka, te se čini sve da se dokaže ekonomska opravdanost za ponovno otvaranje rudnika olova, barita i cinka u Varešu. 

Fokus aktivnosti u ovoj godini bit će daljnja geološka istraživanja na postojećem koncesionom, ali i regionalnom području, radi povećanja potvrđenih rezervi rude i produženja životnog vijeka novog rudnika.

  • Istraživanja pokazala su da je Vareš pun zlata
    Istraživanja pokazala su da je Vareš pun zlata Foto: Arhiv

Komentari

NA VRH