REAKCIJE

Milan Tegeltija pozvao sudije Suda BiH da dobrovoljno objave imovinske kartone

To bi bio potez koji bi u značajnoj mjeri relaksirao situaciju o pitanju donošenja novog Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca

Milan Tegeltija. Arhiv

Piše: Avaz.ba

30.1.2020

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, reagirao je povodom otvorenog pisma sudija Suda Bosne i Hercegovine.

- Povodom otvorenog pisma sudija Suda Bosne i Hercegovine, kojim naglašavaju da ne skrivaju svoje imovinske kartone koje podnose VSTV-u BiH, u što nemam razloga da sumnjam, pozivam ih, kao i sve ostale sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini, a posebno predsjednike sudova i glavne tužioce, da u skladu s izrečenim, a s obzirom na činjenicu da Nacrt pravilnika o kojem govore u svom pismu još nije stupio na snagu, dobrovoljno objave svoje finansijske izvještaje podnesene 2019. godine. To bi bio potez koji bi u značajnoj mjeri relaksirao situaciju o pitanju donošenja novog Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca, a ujedno bi i značajno pomogli VSTV-u BiH u argumentaciji stava da su sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini profesionalci sa visokim stepenom ličnog i profesionalnog integriteta koji nemaju šta kriti, što često u svojim javnim nastupima ističem - piše u saopćenju Tegeltije.


Milan Tegeltija. Arhiv

Podsjetimo, sudije Suda BiH saopćile su danas da redovno, svake godine, podnose svoje finansijske izvještaje VSTV-u BiH, kako je propisano Zakonom o VSTV-u, i da ne skrivaju imovinsko stanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.