PRES-KONFERENCIJA

Gudeljević: Apeliram na vlast i stanovništvo da ne podliježemo strahu i ne dižemo paniku

Gudeljević: Apeliram na vlast i stanovništvo da ne podliježemo strahu. M. Kadrić

Piše: S. D. / Avaz.ba

30.1.2020

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, na konferenciji za novinare održanoj nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH kazala je da su bh. nadležne institucije zbog epidemije koronavirusa u Kinu u stalnom međusobnom kontaktu, ali i u kontaktu s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije i drugih međunarodnih nadležnih tijela. Ona je pojasnila i da se u našoj zemlji provodi niz preventivnih mjera kako bi se suzbila eventualna pojava ovog virusa u našoj zemlji.

- Jasno je da je bh. javnost zabrinuta. U ovom trenutku mogu reći da nema ograničenja prometa ljudi i roba u i iz naše zemlje. Od trenutka pojave epidemije pojačan je epidemiološki nadzor u našoj zemlji. Na svim graničnim prijelazima u BiH svaki putnik koji dolazi iz Kine se provjerava, popunjavaju određeni upitnik i utvrđuje se ima li eventualne potrebe za stavljanje neke osobe pod medicinski nadzor. I dalje ćemo provoditi sve neophodne mjere. Apeliram na vlast i stanovništvo da ne podliježemo strahu i ne dižemo paniku, nego da se pridržavamo uputa Svjetske zdravstvene organizacije – kazala je ministrica Gudeljević.


S današnje sjednice. M. Kadrić

Ona je ponovila i potcrtala na obavezno i često pranje ruku sapunom i dezinfekcionim sredstvima, kao i na potrebu da se pri kašljanju i kihanju pokrivaju nos i usta te da se eventualno nose zaštitne maske.

- Ukoliko se pojavi povišena temperatura ili otežano disanje, neophodno je zatražiti ljekarsku pomoć - naglasila je Gudeljević.

Istaknula je i da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se na pijacama izbjegava direktan kontakt sa životinjama, da se meso mora kuhati i da se poduzimaju sve preventivne i druge mjere opreza.

- Danas u poslijepodnevnim satima zasjeda Svjetska zdravstvena organizacija i vidjet ćemo hoće li donijeti odluku o eventualnom proglašenju javnog zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja - kazala je ona. 

Na novinarsko pitanje je li BiH spremna odgovoriti na eventualnu pojavu koronavirusa u našoj zemlji, ministrica Gudeljević je kazala da vjeruje da nadležne institucije, prije svega zdravstvene, imaju plan zbrinjavanja takvih osoba i sprečavanje daljnjeg širenja koronavirusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.