INICIJATIVE Na posljednjoj sjednici donesena odluka

Puna podrška ministra Džindića izgradnji nove toplane-elektrane u Zenici

Vlada je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dala prethodnu saglasnost u postupku izdavanja dozvole

Avaz.ba

Nermin Džindić

Foto: Agencije


Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici usvojila je informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju toplane-elektrane kapaciteta električne energije 14,45 MW i toplotne energije 112,5 MWt za privredno društvo "Toplana" Zenica. 

Vlada je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dala prethodnu saglasnost u postupku izdavanja ove dozvole, a planirana je godišnja proizvodnja toplotne energije od 972 GWh.

Investitor "Toplana" Zenica pribavio je svu potrebnu dokumentaciju i u skladu sa zakonskim odredbama podnio je Ministarstvu uredan zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju toplane–elektrane na zemljištu koje je u vlasništvu investitora.

- Poznato je da grad Zenica godinama ima problema s grijanjem i da to opravdano izaziva negodovanje građana. Ovim projektom taj problem bit će riješen, tako da će Zenica imati kvalitetno i sigurno grijanje, a nova toplana-elektrana bit će sagrađena po svim evropskim standardima, što uključuje maksimalnu iskoristivost energije i kvalitetniju zaštitu okoliša - kaže Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

  • Nermin Džindić

    Nermin Džindić

    Foto: Avaz


Kada su u pitanju Ministarstvo i poslovi koji su u njegovoj nadležnosti, ministar Džindić dodaje da projekt izgradnje nove toplane-elektrane u Zenici od početka ima neupitnu podršku. On vjeruje da će izdavanje Energetske dozvole biti obavljeno što prije, bez nepotrebnih administrativnih barijera i na zadovoljstvo građana Zenice i samog investitora, "Toplane" Zenica.

NA VRH

Podijeli članak na