AKTUELNO

Ministarstvo vanjskih poslova BiH preporučuje bh. građanima da odgode putovanja u Kinu

Počeli su se pojavljivati slučajevi novih oboljelih u raznim dijelovima Kine, ali i u svijetu

Vuhan: Prijeti opasnost. Agencije

Avaz.ba

31.1.2020

Ministarstvo vanjskih poslova BiH svim bh. građanima koji su planirali putovati u Kinu preporučuje da putovanje odgode do daljnjeg, a državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Kini da prate obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


Ministarstvo vanjskih poslova BiH navodi da su kineske vlasti objavile 31. decembra 2019. godine vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Vuhanu, pokrajina Hubei, prouzrokovane novom vrstom koronavirusa. Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja, te im je dijagnosticirana virusna pneumonija.



Opasni virus prijeti svijetu. Agencije

Počeli su se pojavljivati slučajevi novih oboljelih u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Vuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze ovim virusom s osobe na osobu.

Lokalne vlasti pokrajine Hubei su 23. januara 2020. godine, osim grada Vuhana, uvele preporuku i za tri druga grada, da se bez posebnog razloga ne napušta grad te su za odlaske zatvoreni aerodromi i željezničke stanice, a obustavljen je i javni prijevoz. Širom Kine uvedene su preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa (savjetovanje nošenja zaštitnih maski i slično).

 - Za građane Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Kini preporučuje se strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati. Za sve građane Bosne i Hercegovine koji su planirali putovanje u Kinu preporučujemo da putovanje odgode do daljnjeg - navodi se u preporuci Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.