AKTUELNO Kineske vlasti objavile vijest o većem broju zaraženih

Ministarstvo vanjskih poslova BiH preporučuje bh. građanima da odgode putovanja u Kinu

Počeli su se pojavljivati slučajevi novih oboljelih u raznim dijelovima Kine, ali i u svijetu

Avaz.ba

Vuhan: Prijeti opasnost

Foto: Agencije


Ministarstvo vanjskih poslova BiH svim bh. građanima koji su planirali putovati u Kinu preporučuje da putovanje odgode do daljnjeg, a državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Kini da prate obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ministarstvo vanjskih poslova BiH navodi da su kineske vlasti objavile 31. decembra 2019. godine vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Vuhanu, pokrajina Hubei, prouzrokovane novom vrstom koronavirusa. Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja, te im je dijagnosticirana virusna pneumonija.

  • Opasni virus prijeti svijetu

    Opasni virus prijeti svijetu

    Foto: Agencije


Počeli su se pojavljivati slučajevi novih oboljelih u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Vuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze ovim virusom s osobe na osobu.

Lokalne vlasti pokrajine Hubei su 23. januara 2020. godine, osim grada Vuhana, uvele preporuku i za tri druga grada, da se bez posebnog razloga ne napušta grad te su za odlaske zatvoreni aerodromi i željezničke stanice, a obustavljen je i javni prijevoz. Širom Kine uvedene su preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa (savjetovanje nošenja zaštitnih maski i slično).

 - Za građane Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Kini preporučuje se strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati. Za sve građane Bosne i Hercegovine koji su planirali putovanje u Kinu preporučujemo da putovanje odgode do daljnjeg - navodi se u preporuci Ministarstva vanjskih poslova BiH.

NA VRH

Podijeli članak na