SPORAZUMI

Tegeltija: Entitetski premijeri trebaju dogovoriti poravnanje prihoda

Uvjeren je da do naredne sjednice Predstavničkog doma ima dovoljno vremena za kompromis o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH

Tegeltija: Novi investicioni ciklus za značajniji privredni rast u BiH. Avaz

Avaz.ba/ Fena

31.1.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas da se nada da će uskoro entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković usaglasiti stavove o poravnanju prihoda od indirektnih poreza kako se taj problem ne bi rješavao sudskim putem. 


Pripremljen sporazum

- Mislim i da je pripremljen sporazum kako bi se to pitanje završilo – rekao je Tegeltija.  

Uvjeren je da do naredne sjednice Predstavničkog doma ima dovoljno vremena za kompromis o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH, ponovivši stav da su provedene sve potrebne procedure i da to imenovanje nije bilo čim limitirano. Ukazao je na to da mora doći do novog investicionog ciklusa za značajniji privredni rast u BiH, koji iznosi oko tri posto i nije dovoljan kako bi bio jasno vidljiv pozitivan efekat za životni standard radnika.

- Javna entitetska preduzeća tome mogu doprinijeti boljim korištenjem resursa i upravljanjem - ukazao je Tegeltija i dodao da i privatni sektor mora više da učestvuje u strukturi ukupnog BDP-a.


Privredni ambijent

Nakon sastanka s rukovodstvom Privredne komore Republike Srpske (RS), Tegeltija je rekao da je bilo riječi o rješevanju problema koji utječu na ukupni privredni ambijent u oba bh. entiteta.  


Tegeltija: Zaštita domaće privrede. Arhiv

- U Vijeću ministara BiH je postignut dogovor o formiranju pet radnih grupa, u kojima će biti predstavnici asocijacija poslodavaca i resornih entitetskih ministarstava, a bavit će se zaštitom domaće privrede, PDV-om, zakonom o javnim nabavkama, saobraćajem i rasterećenjm rada, smanjenjem zbirne stope doprinosa, što bi se odrazilo na plate zaposlenih - rekao je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.