TRI DIONICE Ukupne dužine 23 kilometra

Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju brze ceste Lašva petlja - Nević Polje

Usvojena trasa brze ceste usaglašena je s predstavnicima svih lokalnih zajednica

Sl. M. / Avaz.ba
31.01.2020 14:24

Data urbanistička saglasnost

Foto: Ilustracija

Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo je rješenje kojim je data urbanistička saglasnost za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja - Nević Polje, kao dijela brze ceste Lašva - Donji Vakuf, s pratećim objektima.

Ova brza cesta će se nalaziti na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, odnosno na području općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica.

Skupština Srednjobosanskog kantona donijela je odluku o usvajanju prostorne osnove s koncepcijom razvoja izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Središnja Bosna 2005.-2025. godine. 

Usvojena trasa brze ceste usaglašena je s predstavnicima svih lokalnih zajednica koje su direktno sudjelovale u procesu njenog odabira.

  • Mapa puta Lašva petlja - Nević Polje
    Mapa puta Lašva petlja - Nević Polje Foto: Avaz

Dionica brze ceste Lašva - Nević Polje se sastoji od 3 poddionice, i to Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez, te Vitez - Nević Polje, ukupne dužine 23 kilometra. Imat će sve karakteristike brze ceste, propisane Zakonom o cestama Federacije BiH, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, koji će predstavljati magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.

Osim izgradnje brze ceste, planirana je izgradnja i rekonstrukcija servisnih i lokalnih cesta koje se nalaze u njenom pojasu ili se ukrštaju s njom, kao i regulacija vodotoka na mjestima ukrštanja s brzom cestom. U blizini petlje Kaonik predviđena je i izgradnja Centra za upravljanje i kontrolu prometa.

Urbanistička saglasnost je izdana nakon složenog višegodišnjeg postupka koji je zahtijevao usuglašavanje prostorno-planske dokumentacije i drugih prethodnih upravnih postupaka, te predstavlja značajan korak u realizaciji projekta izgradnje ovog objekta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Komentari

NA VRH