RAZGOVOR

Čavara za "Avaz": HDZ i SDA traže rješenja za Vladu FBiH

Rekonstruirati velika ministarstva, jer je Vladu neophodno približiti potrebi vremena u kojem živimo i evropskim integracijama

Čavara: Sve se može završiti za nekoliko mjeseci. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

1.2.2020

Predsjednik Federacije BiH, visoki funkcioner HDZ-a Marinko Čavara u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe da su u toku razgovori HDZ-a i SDA kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji, odnosno o rekonstrukciji federalnih ministarstava i izmjenama Izbornog zakona BiH. Kako je naglasio, Vladu je neophodno što više približiti potrebi vremena u kojem živimo i evropskim integracijama.

Odluke sudova

- Nakon toga, imenovanja novih ministara obavili bismo sukladno novom ustroju Vlade FBiH. S druge strane, razgovaramo i o tome kako provesti sve odluke sudova, Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, kako osigurati zastupanje konstitutivnih naroda i na neki način urediti odnose među konstitutivnim narodima po pitanju biranja legitimnih predstavnika svakog naroda – kazao je Čavara. 

Prema njegovim riječima, razgovori su u početnoj fazi, ali će se, kaže, u narednom periodu intenzivirati kako bi se našlo rješenje za promjenu Izbornog zakona i imenovanje nove rekonstruirane Vlade Federacije.

- Stav HDZ-a je da preglomazna ministarstva, kojima je teško upravljati, koja su čak i iz različitih oblasti, treba podijeliti u više ministarstava. Također, neustavna ministarstva treba ukinuti, jer praktično za osnivanje tih ministarstava Parlament FBiH nije imao nikakvog temelja. Riječ je o ministarstvima obrazovanja i znanosti te kulture i športa - naglasio je Čavara.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je prilagoditi jedno ministarstvo da se bavi pitanjima mladih, kako bismo im dali potporu i zaustavili njihov odlazak iz zemlje. Smatra da je potrebno i posebno ministarstvo koje bi se bavilo evropskim, ali i drugim integracijama u kojima će Federacija učestvovati kao dio BiH.

Efikasniji raspored

- U tom smislu trebamo napraviti što efikasniji raspored poslova u okviru 16 ministarstava, kako je to Ustav propisao. Kada će sve to biti završeno, teško je reći, nezahvalno je govoriti o rokovima. Uz dobru vjeru i namjeru obje strane, to možemo završiti za nekoliko mjeseci. A ukoliko ne bude spremnosti za kompromis, to se može odužiti – dodao je predsjednik FBiH. 

Čavara ističe da mu nije želja ponovo biti predsjednik FBiH, ali, dodaje, ništa ne bi prognozirao.

Završna faza pregovora o Mostaru

Za razliku od formiranja vlasti u FBiH, gdje su razgovori na početku, Čavara je za „Avaz“ otkrio da su u završnoj fazi pregovori dvije strane kada je u pitanju grad Mostar. 

- Pri kraju smo priče kako osigurati provođenje lokalnih izbora ove godine u Mostaru, razgovori su u poodmakloj fazi. Pitanje je samo što SDA prvenstveno želi razgovarati o promjeni Statuta grada, a oko pravila za izbore u Mostaru stavovi su uglavnom usuglašeni - zaključio je Čavara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.