UŽAS

Pod izgovorom da nije po Šerijatu uredila mezar, učinjen nezapamćen vandalizam

Kad je vidjela da svoju želju ne može ostvariti u normalnoj proceduri, našla je radnika koji je trebao postaviti okolicu

Uništen mezar. NAP

NAP

1.2.2020

Ševala Alić iz Kalesije dugo pokušava urediti mezar svoje majke, ali to joj ne dozvoljavaju u MIZ Kalesija, jer imaju svoja pravila, pa su joj čak i uništili uređeni mezar, piše NAP.

Na nezapamćen vandalizam nije bilo pretjeranih reakcija, a komšije samo šapatom pričaju o tome.

Kako je Alić ispričala, po uzoru na mezarja s nišanima i okolicom u Sarajevu, Travniku, Mostaru, uredila je mezar svoje majke, ali je neko pravne probleme riješio macolom i krampom.

- Nailazim na nepremostive prepreke od MIZ Kalesije. Nišane s okolicom naručila sam kod kamenoresca Zehrudina Čamdžića u Prnjavoru, Kalesija. Tom prilikom on mi je rekao da prije postavljanja nišana i okolice trebam obaviti razgovor s odgovornima u MIZ Kalesija. U tom cilju sam obavila razgovore u MIZ Kalesija. Njihov odgovor je bio da ''to što tražim, nije u skladu s Pravilnikom MIZ-a Kalesija'' - kaže Alić. 

Uništen mezar. NAP

Nakon toga obratila se muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću. Odgovor nikad nije dobila i pored nekoliko urgencija. Inače, objašnjenja idu u smjeru da Šerijat ne predviđa ovakvo uređenje mezara. 

- U želji da ispoštujem sve procedure, obratila sam se reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću. Njegov sekretar poslao je odgovor koji se može svesti u nekoliko riječi “to što tražite nije u skladu s Pravilnikom MIZ-a Kalesija'' - kaže Alić.

Kad je vidjela da svoju želju ne može ostvariti u normalnoj proceduri, našla je radnika koji je trebao postaviti okolicu. Međutim, u toku rada došao je Muharem ef. Mešanović Vahidin, imam iz Prnjavora, i uz prijetnju da će pozvati policiju, naredio radniku, oštrim tonom, da prestane s radom, da sve urađeno poruši i napusti mezarje, što je radnik i učinio.

- Nakon ovog događaja, angažirala sam advokata koji je uputio zahtjev MIZ Kalesija za odobrenje izgradnje nišana s okolicom na mezaru moje majke. Odgovor nikad nije stigao. Kasnije sam našla druge majstore koji su postavili mermernu okolicu. Ali u decembru prošle godine, kada sam s majstorima došla da postavimo i nišane, zatekla sam nezapamćen vandalizam – potpuno razrušena okolica na majčinom mezaru. Sve je bilo srušeno i razbacano oko mezara. Pa ovo nisu uradili ni četnici tokom okupacije od 14. do 23. maja 1992. Kabure nisu dirali - dodaje Alić.

Ovaj vandalski čin prijavila je Policijskoj stanici u Kalesiji, a preko advokata pokrenula krivičnu prijavu kod Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Inače, zemlja na kojoj je mezarje bila je vlasništvo njenog oca Mustafe ef. Gazibegovića, koju je uvakufio njen brat Smail Gazibegović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.