BJELAŠNICA

Pronađeni mladić i djevojka u jednoj od brvnara u Lukomiru: Nemaju povreda

U akciji učestvovali pripadnici GSS-a Sarajevo, FUCZ i PU Trnovo

E. Ma. / Avaz.ba

2.2.2020

Intenzivna potraga. Avaz

00:30

Pripadnici GSS-a Sarajevo probili su se do Lukomira i u jednoj brvnari u selu pronašli mladića i djevojku. U dobrom su stanju, bez povreda, malo uplašeni i gladni. Trenutno je u toku njihov transport prema Umoljanima, a odatle dalje za Sarajevo. Na terenu su još i pripadnici FUCZ-a Sarajevo Off-road tima i PU Trnovo koji su učestvovali u potrazi, ali se i oni pripremaju za povratak.

22:22

U akciju potrage za dvije osobe, koje se nalaze negdje na prostoru Lukomira, uključuje se i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), potvrdio je za "Avaz" direktor FUCZ-a Fahrudin Solak. 

– Ekipe upravo pakuju opremu i odmah polaze. U potrazi će sudjelovati Federalna uprava sa Službom za evakuacije u nepristupačnim terenima i Sarajevo Offroad klub s velikim džipovima. Kreće pet vozila i dva tima FUCZ-a kako bismo se pokušali probiti do Lukomira – kazao nam je Solak, koji će i lično učestvovati u akciji.

21:15

Akcijom rukovodi Kantonalna uprava civilne zaštite. 

- Radi se o mladiću od 22 godine i djevojci, koji su obavijestili porodicu da se nalaze u nekoj kolibi. Nakon toga su ugasili mobitel jer su prijavili da imaju malo baterije. Radi se o vrlo opasnom terenu zbog prisustva divljih životinja, ali i velikih nanosa snijega, a već u narednom trenutku može vas dočekati kamenjar pa ne možete koristiti ni sanke - kazao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, koji je pozvao na oprez tokom potrage.


Fahrudin Solak. Arhiv

20:55

Kako je saopćeno putem Facebooka, prvi tim nije u mogućnosti probiti se putem prema Lukomiru zbog nanosa snijega. Iz Dugog polka tim spasilaca je krenuo pješke sa svom potrebnom opremom.

20:15

Na širem lokalitetu Lukomira na Bjelašnici u toku je akcija potrage za dvije osobe koje su izgubljene i nalaze se na nepoznatom lokalitetu, kazali su iz Gorske službe spašavanja Sarajevo (GSS).

Gorskoj službi spašavanja dojava o nestalim osobama stigla je od članova porodice.

- Poziv je došao od porodice, a Operativni Centar Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) potvrdio je akciju. Jedan tim je na terenu, a dva tima spasilaca dolaze na ispomoć iz Sarajeva - saopćeno je iz GSS-a.

U akciji su trenutno jedno terensko vozilo i dvoje motornih sanki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.