INSPEKCIJA

Najavljena pojačana kontrola pekara i slastičara u BiH

Pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača

Kontrola počinje 20. februara. Avaz

Fena

2.2.2020

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započet će 18. februara pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

- Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a UIO je prepoznao pojavu stalnog širenja i njene rasprostranjenosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje, što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije – tvrde u saopćenju.


UIO BiH. Avaz

Shodno tome, obavještavaju porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti proizvodnja hljeba, svježih peciva i kolača i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda, da će kontrolne aktivnosti započeti 18. februara i provodit će se s većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine.

Kako bi porezni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreznih obaveza, a samim tim i dobivanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju ih da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko uoče eventualne greške ili neevidentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmijenjene PDV prijave prije dolaska poreznih inspektora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.