NA LICU MJESTA

Kako je tekla akcija spašavanja na Lukomiru: Izložili vlastite živote da spase mladića i djevojku

Životi svih momaka su bili u pitanju, kao i njihovo zdravlje

Piše: E. T. / Avaz.ba

2.2.2020

Prava drama odvijala se sinoć u Lukomiru tokom akcije spašavanja mladića i djevojke čiji su roditelji obavijestili Gorsku službu spašavanja Sarajevo (GSS) da se dvoje mladih izgubilo. Nasreću, akcija je okončana uspješno. Reporter "Avaza" našao se na licu mjesta s pripadnicima GSS-a i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). 

- Dobili smo poziv od roditelja unesrećenih da su se javili iz Lukomira, da su izgubljeni i da su našli neku kolibu u koju su se sklonili, kao sigurno sklonište. Ali roditelji su zahtijevali da izađemo na teren i da pokušamo da ih pronađemo i evakuiramo iz Lukomira, s obzirom na to da su najavili snježne padavine, roditelji su se prepali - rekao je Dženadin Veladžić, načelnik GSS-a Sarajevo. 


Akcija spašavanja u Lukomiru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Uz pomoć vozila FUCZ i Kluba Sarajevo ''Offroad'' te sanki, put do Lukomira je probijen te su mladić i djevojka evakuirani iz skloništa. Prema riječima Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, riječ je o izuzetno teškoj akciji koja se inače ne izvodi u ovakvim uvjetima.

- Izuzetno je opasno u ovom vremenu, zimi, kada znamo da se na Dugom polju magla spusti u roku od tri minute. Životi svih momaka su bili u pitanju, kao i njihovo zdravlje. Hvala Bogu, uspješno je završeno. Nadam se da ovakvih stvari neće biti ubuduće, da niko neće precjenjivati svoje mogućnosti, jer po ovakvim uvjetima to se ne radi, to se ne preporučuje - rekao je Solak. 

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.