EKSKLUZIVNO

Elmedin Konaković ostao je dužan novac „Skenderiji“, „Holiday Innu“, „Termama“...

Dužan stotine hiljada KM

Konaković: Osim ZOI-ju, firma koju je vodio dužna i mnogim drugim kompanijama. Avaz

Piše: Istraživački tim „Dnevnog avaza“

3.2.2020

Firma „Sport centar“, čiji je direktor bio Elmedin Konaković, nedavno smijenjeni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik lokalno-sarajevske minorne stranke Narod i pravda, nije ostala dužna novac samo državnoj kompaniji ZOI '84.

Kriminalne radnje

Prije nego što je zasjeo na budžetske jasle, neuspješni biznismen Konaković, kako u nastavku „Avazovog“ serijala svjedoči bivši direktor preduzeća ZOI '84 i Turističke zajednice KS Midhat Hubijar, koji je dobro upućen u sve Konakovićeve marifetluke, ostao je dužan i drugim firmama.  

- Firma u vlasništvu Konakovića, čiji je bio i direktor, dužna je Centru „Skenderija“. Dakle, nije dužan samo ZOI-ju, nego i tadašnjem hotelu „Holiday Inn“, kao i hotelu „Terme“ na Ilidži, više od 100.000 KM. Dužan je i vlasniku bivšeg restorana „Capri“ više od 40.000 maraka. Naravno, on na sve moguće načine pokušava skrenuti pažnju s toga i okrenuti odgovornost prema nekom drugom i to mu je do sada relativno dobro išlo za rukom, zato što je imao poziciju premijera i predsjedavajućeg Skupštine KS. Ali, nadam se da će djela Elmedina Konakovića uskoro biti vidljiva svima – rekao je Hubijar.

Da je firma „Sport centar“ ostala dužna novac Centru „Skenderija“, potvrdio je za „Avaz“ i direktor ovog kantonalnog preduzeća Amer Kapo. Međutim, kako ističe Kapo, u vrijeme kada je „Sport centar“ pravio dug, zbog kojeg ga je „Skenderija“ i tužila, Konaković nije bio direktor, jer je ušao u politiku.

Budući da mnogo toga zna o Konakovićevim aferimima, za mnoge kriminalne radnje ima i dokumentaciju, Hubijar se našao u nemilosti prije nekoliko godina, kada je Konaković bio premijer KS.

A da je vrlo nemilosrdan prema svima koji ukažu na njegov lopovluk ili mu odbiju biti poslušni, dokaz je nedavno smijenjeni direktor Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Samir Džihić.

Džihić: Žrtva ucjena i prijetnji nakon što je odbio ući u Konakovićevu stranku. Avaz

Prijetnje i ucjene

Konaković je u više navrata putem telefona upućivao gotovo direktne prijetnje direktoru Džihiću tražeći od njega da podnese ostavku. Iako je bio izabran na konkursu kao državni službenik, Konaković je Džihića uvjetovao da pristupi stranci Narod i pravda.  

Nakon što je Džihić to odbio, uslijedili su šikaniranja, prijetnje i ucjene, jer je Konaković po svaku cijenu želio zaposjesti Upravu civilne zaštite koja na računu ima desetine miliona KM.

Po direktnom nalogu Elmedina Konakovića, kako je Džihić kazao, smijenila ga je vlada Edina Forte i to 31. decembra 2019. godine. Sve je urađeno nelegalno i slučaj će, vjerovatno, završiti na sudu.

Poruke koje je Konaković upućivao Džihiću putem Vibera tražeći od njega da podnese ostavku i prepusti mu Upravu civilne zaštite KS. Avaz

Moralizira, a ima 15 prijava

- Konaković je koristio državne institucije i budžet da bi podmirio sebe i svoje prijatelje. Nadam se da će vrlo brzo biti dokazane sve kriminalne radnje vlade koju je vodio. On previše moralizira, a i sam kaže da ima 15 krivičnih prijava. Vrijeme će pokazati da nijedna nije bez razloga – rekao je Hubijar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.